"Pa-sparet"-avsnitten-med-Hamid-Zafar-tas-bort
"På spåret"-avsnitten med Hamid Zafar tas bort - Foto: Jessica Gow/TT

Beslutet: På spåret-avsnitten med Hamid Zafar tas bort

Rektor Hamid Zafar kommer inte synas i "På spåret" i vinter. SVT har nu tagit beslutet att helt låta avsnitten med Zafar utgå.


SVT tar bort avsnitten av På Spåret där Hamid Zafar är med. Det meddelar SVT i ett pressmeddelande. 

”Det var ett självklart beslut för oss. De uttalanden och kommentarer vi fått ta del av står väldigt långt ifrån de värderingar som SVT och På Spåret representerar” säger Christina Hill, programchef på SVT i Göteborg i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

"Vi har ägnat förmiddagen åt att titta över vilka konsekvenser detta får för årets säsong. Tyvärr drabbas nu tittarna på det sättet att två program utgår. Det innebär också att alla övriga medverkande, artister och upphovsmakare påverkas på så sätt att deras insatser inte når publiken. Jag tror ändå att de har förståelse för vårt beslut och delar uppfattningen om att den som gjort grovt kränkande uttalanden inte har en plats i Sveriges största underhållningsprogram.”

Detta efter att DN avslöjat att Zafar under flera år spridit antisemitism, rasism och homofobi på nätet. Tidigare idag meddelades det också att Moderaterna petar Zafar ur sin speciella integrationskommission. 

Detta innebär också att Hamid Zafars lagkamrat Frida Boisen också kommer att strykas ur säsongen. 

– Jag har varit i tårar nu under morgonen, och jag har varit i chock över hur han så länge kunnat uttrycka sig så här, sa Boisen till Nyheter24 tidigare idag

SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.