Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hallandsåstunneln färdig 2015

Nyheter | 10/10/2008 13:06

Tunneln genom Hallandsåsen blir kraftigt försenad och dyrare än beräknat. (TT)

Tunneln genom Hallandsåsen kommer att bli kraftigt försenad och därmed även dyrare än beräknat, meddelar Banverket.

2015 ska tågen släppas på i tunneln och den totala kostnaden ligger på över tio miljarder.

Enligt den plan som hittills har gällt för projektet skulle tunneln stå klar 2012 till en kostnad av 7,5 miljarder kronor. Det är främst oväntade svårigheter under tunnelborrningen som gör att projektet nu även officiellt fördyras och försenas. Det har varit känt en längre tid att byggarbetet legat mer än ett halvår efter tidsplanen, men läget bedöms just nu som än försening på drygt ett år.

- Den förseningen går inte att ta igen och dessutom väntar ytterligare förseningar, sade Lotta Brändström, chef för Banverkets investeringsdivision vid en presskonferens i Båstad.

Banverkets nya prognos innebär att tunnlarna är färdigborrade 2014 och att trafiken kan starta 2015, alltså en försening på tre år. Totalkostnaden justeras upp till 8,4 miljarder kronor, räknat från när borrningen startade. Tillsammans med tidigare nedlagda kostnader i projektet blir kostnaden 10,5 miljarder. Banverket och entreprenören Skanska Vinci har kommit överens om att dela kostnaderna för förseningen.

Lotta Brändström bedömer att Banverket klarar att täcka sin del av fördyringen utan att behöva gå till staten och begära mer pengar.

Pengarna finns inom Banverkets totala projektbudget och där finns, menar hon, utrymme att omfördela ekonomiska resurser från andra projekt till Hallandsåsen. Det ska kunna ske utan att något annat projekt blir lidande.

- Vi har en del projekt som gått bättre än planerat, säger hon.

Skrivet av: