Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Inte tjänstefel att avskriva dödsknuff

Nyheter | 10/10/2008 14:35

Polisen menade först att mannen föll ner av en olyckshändelse men det visade sig senare att det kan handla om mord.

Polisen avskrev först fallet och menade att det hela var en olyckshändelse. Mannen hade varit på en fest, som han lämnade kraftigt berusad den 19 oktober 2003. Morgonen därpå hittades han död utanför en hyresfastighet i Åseda.

Riksenheten för polismål anser att det var inte tjänstefel av polisen att avskriva en 45-åringens fall från en balkong i Åseda 2003 som en olyckshändelse. Sedan i somras misstänker polisen att 45-åringen mördats.

Till en början kom polisen kom fram till att mannen troligen ramlat och dött av skadorna i fallet. Men nu misstänkts en man som är dömd till tio års fängelse för mord på en man utanför Gislaved för att ha orsakat även 45-åringens död. Vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson räknar med att åtala honom för mord inom några veckor.

Offrets anhöriga har varit starkt kritiska till att polisen i ett första skede lade ner utredningen. Enligt dem borde det ha varit uppenbart att mannen utsatts för brott.

Chefsåklagare Monica Mimer vid Riksenheten för polismål har granskat polisens beslutsunderlag och kommit fram till att något tjänstefel inte är begånget.

De nya uppgifterna om Åsedafallet kom fram vid Jönköpingspolisens utredning av Gislavedsmordet. I ett förhör uppgav den ene mannen som senare dömdes för Gislavedsmordet att hans 27-årige kumpan hade knuffat 45-åringen i Åseda, då han var på väg att lämna festen, skriver TT.

Skrivet av: