Lördag 23 Okt
Stockholm

Efter värmen – nu kommer köldsmocka och snö

Nu kommer vintern
Nu kommer vintern. Foto: Anders Wiklund / TT

Det har varit ovanligt varmt i november med medeltemperaturer över det vanliga. Men nu är det dags att ta fram vinterkläderna. I slutet av veckan kommer kylan – och snön.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

November har bjudit på milt väder. I vissa delar av landet har medeltemperaturen varit mellan två och fem grader varmare än normalt. 

Småländska Gladhammar bjöd till och med på värmerekord. Det var hela 18,4 grader där den 6 november. Varmare än så har det inte varit på 52 år. 

– Fördelning av lågtryck och högtryck samt kalla och varma luftmassor har tidvis gett en sydvästlig luftström och varm luft har kunnat föras in över Sverige. Lågtrycksaktivitet på norra Atlanten har bidragit till portioner med extra mild luft periodvis, säger Sofia Söderberg meteorolog på SMHI till Aftonbladet.

Men allt har ett slut – så även det varma vädret. 

Läs mer: Längtar du till vintern? Grattis nu har den första snön kommit

Snö i Svealand

Nu kommer vinterväder och lägre temperaturer smygande.

I slutet av veckan kommer det att bli minusgrader även dagtid i Norrland, och den första snön kan falla i mellersta Sverige.

– Det kommer in kallare luft, det är ganska entydigt. Från torsdagsdynget och framåt blir det kallare i hela landet och om det då blir nederbörd i söder skulle det kunna bli inslag av snö i sydligaste Norrland och Svealand, säger Sofia Söderberg till Aftonbladet.

Så om du inte har tagit fram vinterjackan än – då är det hög tid nu.

Vad är Svealand?

Undrar du vad det är för områden meteorologerna pratar om. Vad är egentligen Norrland, Svealand och Götaland?

Det är tre landsdelar som egentligen inte har någon funktion, utan nästan bara används i väderleksrapporter.

Foto: Lapplänning/ Wikimedia Commons
Kommentera
Kopiera länk
Dela