Nu kommer vintern
Nu kommer vintern - Foto: Anders Wiklund / TT

Efter värmen – nu kommer köldsmocka och snö

Publicerades: 16 Nov 2020, 09:56

Det har varit ovanligt varmt i november med medeltemperaturer över det vanliga. Men nu är det dags att ta fram vinterkläderna. I slutet av veckan kommer kylan – och snön.


November har bjudit på milt väder. I vissa delar av landet har medeltemperaturen varit mellan två och fem grader varmare än normalt. 

Småländska Gladhammar bjöd till och med på värmerekord. Det var hela 18,4 grader där den 6 november. Varmare än så har det inte varit på 52 år. 

– Fördelning av lågtryck och högtryck samt kalla och varma luftmassor har tidvis gett en sydvästlig luftström och varm luft har kunnat föras in över Sverige. Lågtrycksaktivitet på norra Atlanten har bidragit till portioner med extra mild luft periodvis, säger Sofia Söderberg meteorolog på SMHI till Aftonbladet.

Men allt har ett slut – så även det varma vädret. 

Läs mer: Längtar du till vintern? Grattis nu har den första snön kommit

Snö i Svealand

Nu kommer vinterväder och lägre temperaturer smygande.

I slutet av veckan kommer det att bli minusgrader även dagtid i Norrland, och den första snön kan falla i mellersta Sverige.

– Det kommer in kallare luft, det är ganska entydigt. Från torsdagsdynget och framåt blir det kallare i hela landet och om det då blir nederbörd i söder skulle det kunna bli inslag av snö i sydligaste Norrland och Svealand, säger Sofia Söderberg till Aftonbladet.

Så om du inte har tagit fram vinterjackan än – då är det hög tid nu.

Vad är Svealand?

Undrar du vad det är för områden meteorologerna pratar om. Vad är egentligen Norrland, Svealand och Götaland?

Det är tre landsdelar som egentligen inte har någon funktion, utan nästan bara används i väderleksrapporter.

Foto: Lapplänning/ Wikimedia Commons
/
Relaterat
Senaste nytt

Nytt covidvaccin testas – ska klara mutationer

Sverige inte redo för framtida solcellsavfall

1 timme sedan
Mängden gamla solcellspaneler och vindturbinblad väntas mångdubblas i takt med att solenergi- och vindkraftanläggningar växer. Men Sverige är inte redo att hantera den förväntade mängden av uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad i framtiden, slår Riksrevisionen fast i ny rapport.

Nytt åtal mot Donald Trump

1 timme sedan
USA:s expresident Donald Trump säger att han åtalas i samband med en federal utredning om hur han hanterat hemligstämplade dokument efter sin tid i Vita huset. Justitiedepartementet har inte bekräftat åtalet.

Spökgarn ska städas bort från svenska vatten

2 timmar sedan
På tio platser kring Sveriges kuster ska städinsatser genomföras för att samla in de fiskeredskap som förlorats i sjöar och hav, uppger Havs- och vattenmyndigheten (Hav) i ett pressmeddelande.

Frankrike i chock efter knivdådet

igår 23:24
Läget är fortsatt kritiskt för de fyra barn som attackerades av en man i Annecy. Gärningsmannen har uppehållstillstånd i Sverige, men hade enligt den franske inrikesministern nekats asyl i Frankrike.

Expert om migrationspakten: En urvattnad framgång

igår 22:54
EU:s medlemsländer har slutligen enats om en framtida asyl- och migrationspolitik. Det har varit oenighet sedan flyktingkrisen 2015. Det är en stor förhandlingsframgång i dag, säger Bernd Parusel, expert på EU:s migrationspolitik.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.