Foto: Isabell Höjman/Tomas Oneborg/SvD/TT
Foto: Isabell Höjman/Tomas Oneborg/SvD/TT

Prognosen: Corona kan orsaka fler självmord hos svenska kvinnor

En stor ökning bland kvinnliga självmordsfall i Japan kopplas till den rådande coronapandemin. Enligt Caroline Meyer Lagersparre på Suicide zero riskerar den svenska statistiken att gå samma förändring till mötes.


Fler män än kvinnor begår självmord i Japan, enligt statistiken. Förra året stod den manliga befolkningen för ungefär 70 procent av landets 20 169 fall av suicid.

Men bland kvinnor ser man nu en drastisk ökning – 41 procent fler japanska kvinnor avslutade sina liv i oktober 2020, jämfört med samma tidsperiod förra året.

Den ökade statistiken kopplas till den rådande coronapandemin. För många har virusets framfart resulterat i försvårad ekonomi, arbetslöshet och ofrivillig ensamhet, enligt Washington Post.

Läs mer: Ett år med corona – här är bilderna från en förändrad värld

Risken ökar efter pandemin

Nyheter24 har varit i kontakt med Caroline Meyer Lagersparre, presskontakt på organisationen Suicide zero. Enligt henne har man hittills inte kunnat se någon liknande förändring i den svenska självmordsstatistiken.

Men det behöver inte nödvändigtvis utesluta att den påverkas i framtiden. 

– Det forskarna säger är att risken är större efter pandemin i Sverige. Det beror på att de som redan har det svårt, och som redan är socioekonomiskt utsatta, de får det ännu svårare, säger hon.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Kvinnor är mest utsatta

Enligt Meyer Lagersparre finns därmed en risk att den svenska självmordsstatistiken bland kvinnor kommer öka – på samma grunder som den gjort i Japan.

Detta beror delvis på den hårda press som coronapandemin har satt på flera kvinnodominerade yrken, inte minst inom sjukvården. 

– Men man kan också tänka sig att ekonomin blir tightare, och kvinnor har lägre löner. De som är längst ner pressas ännu hårdare, säger Meyer Lagersparre och fortsätter:

– Det såg man efter 90-tals krisen också, den har vi tittat på ganska noga. Då såg man att självmorden bland kvinnor i Sverige ökade något under åren efter. 

Foto: Håkon Larsen Mosvold

Så kan vi hjälpa varandra

Att våga fråga, och våga berätta – det menar Caroline Meyer Lagersparre är livsviktigt för att förhindra suicid i Sverige. Inte minst under jultider, som många förknippat med ensamhet redan innan corona.

På sin hemsida har Suicide zero delat med sig av några värdefulla jultips att ha i åtanke om man mår dåligt:

  • Ett tips är att inför julhelgerna sätta upp att mål att beta av. En bra grej kan vara att göra en dagsplanering för vad som får dig att må bra eller hur du kan få någon annan att må bra. Exempelvis kan du i förväg boka en videofika med någon eller redan nu planera in måltiderna dag för dag.
  • Att skriva ner vilka saker som går att påverka och vilka som inte gör det kan vara en bra idé. Det kan vara ett sätt att minska stress och ångest. Om oron och rädslan kryper sig på är det viktigt att identifiera vad den består av. Därför är det bra att känna in ångesten, vara med den en stund och observera den, tills den klingar av. Säg till dig själv att just nu har jag det så här, men det kommer inte alltid att vara så.
  • Att göra något för andra kan få dig att må bättre. Lägg en lapp i grannens brevlåda, ta en promenad och le mot de du möter eller ring någon du inte hört av dig till på länge. Här finns några av våra tips samlade för dig att skriva ut och sätta upp i din omgivning!

Är du orolig över en närstående som mår dåligt? Här kan du som anhörig hitta tips och råd.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!