Polisen varnar för vaccinbedragare – det här ska du se upp för

- 09/12/2020, 20:45
Foto: Pexels/Thomas Winje ​Øijord/TT​

Foto: Pexels/Thomas Winje ​Øijord/TT​

Coronapandemin öppnar nya dörrar för bedragare, det menar Per Engström på polisen. Snart drar vaccinationerna igång i Sverige – och även där får man se upp för att inte bli lurad.

Nyheter24 har tidigare kunnat rapportera att bluff-sms från Postnord har ökat drastiskt under hösten.

Anledningen tros vara att Folkhälsomyndigheten uppmanat allmänheten att undvika all slags trängsel under årets julhandel. 

I samband med att konsumeterna förpassas till onlinebutiker har bedragare dragit nytta av situationen. 

Under drygt två veckor i november inkom 400 anmälningar om misstänkt bedrägeri från Postnord – en siffra som vanligtvis ligger runt 250 anmälningar i månaden.

Läs mer: Regeringens nya julbesked: åtta personer är normen

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fler öppningar för bedragare

Men den digitala julhandeln är inte det enda som bedragare vänt till sin fördel under corona-året 2020.

Tidigare under året har flertalet privatpersoner vittnat om försök att bli debiterade utbyte mot smittspårning. I telefonsamtal har man även blivit ombedd att legitimera sig med bank-id i syfte att få information om sitt hälsotillstånd. 

Enligt Per Engström, nationell kommenderingschef för polisens hantering av coronakrisen, är det enkelt för bedragare att dra nytta av den rådande situationen. 

– Vi bedömer att det är som absolut känsligast just nu, innan det finns etablerade hemsidor där man normalt sett ska söka sin information. Det ger öppningar och möjligheter för bedragare att ge sig ut och börja fiska på nätet på olika sätt, säger han under en sändning med Ekot. 

"Allt annat är felaktigt"

Under onsdagen varnar Engström för ytterligare ett slags digitalt bedrägeri. Det gäller coronavaccinationerna, som förväntas dra igång i Sverige under början på nästa år. 

Regeringen har under höstens pressträffar vidhållit att vaccinationerna kommer vara kostnadsfria för hela den svenska befolkningen. 

All annan information är felaktig, menar Per Engström, nationell kommenderingschef för polisens hantering av coronakrisen.

– Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19. Alla försökt till kommunikation där du ska betala in någonting är ett bedrägeri, säger han till Ekot.

Läs mer: Larmet från Storbritannien - allergichock från coronavaccinet