Foto: Hasse Holmberg/Amir Nabizadeh/TT
Foto: Hasse Holmberg/Amir Nabizadeh/TT

Polisens varning: Fördubbling av bluff-sms inför julhandeln

Vi närmar oss den årliga julhandeln, och i år uppmanas vi att handla online för att undvika trängsel. Det här har bedragare vänt till sin fördel – under november har anmälningarna om bedrägerier nästan fördubblats.


Vi närmar oss december och den årliga julhandeln. I och med den ökade smittspridningen av covid-19 har regeringen och Folkhälsomyndigheten uppmanat allmänheten att undvika all slags trängsel. 

Hur trevligt det än är att gå runt och leta julklappar på stan så rekommenderas man helt enkelt att skippa det i år.

Läs mer: Då får vi besked om julen – enligt Folkhälsomyndigheten

Foto: Gorm Kallestad/TT

Antalet anmälningar har fördubblats

Istället räknar man med att onlineköpen kommer öka markant under jul – och det har flera bedragare redan dragit nytta av. Anmälningarna om bluff-sms från Postnord har nämligen ökat drastiskt.

– De är duktiga på att följa med i vad som rekommenderas och anpassa sin verksamhet efter det, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericenter.

Och anpassningen verkar vara i full gång, enligt polisens statistik.

Mellan 1-18 november har man fått in närmare 400 anmälningar om misstänkta bedrägerier från Postnord. Under september- och oktobermånad var samma siffra mellan 230 och 250. 

Läs mer: 5 farliga saker med julen du kanske inte tänker på

Foto: Håkon Larsen Mosvold/TT

Polisens uppmaning – se upp!

Bedragarna kontaktar sina offer via mejl eller sms. Vanligt förekommande är att man ombeds betala en avgift för att möjliggöra leveransen av ett beställt paket. 

Nu uppmanar både PostNord och polisen allmänheten att se upp för bedrägerierna. Men hur gör man då?

– Först och främst: har du beställt något på nätet? Kolla på hur PostNord agerar om man behöver betala en extra avgift och blir man osäker – kontakta PostNord. Tänk efter innan du klickar vidare: är det rimligt att jag ska göra så här? säger Lotta Mauritzson.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Sex tips från PostNord

På sin hemsida har PostNord samlat sex nyttiga tips att ha med sig – både under julhandeln och under årets övriga månader. 

  • Kontrollera noga vem som är avsändare. Om du är tveksam och har svårt att avgöra vem avsändaren är, utgå från att det är en bluff. Mejl från PostNord har avsändare postnord.com, inte.se
  • Klicka inte på länkar om du är osäker på vart de leder. Radera istället meddelandet direkt utan att följa någon länk och öppna inte heller några medföljande bilagor.
  • Tänk kritiskt och använd sunt förnuft. Ser PostNords logga ut som den gör på riktigt och innehåller texten många stavfel? Detta kan vara tecken på en bluff.
  • Lämna aldrig ut lösenord, bankkortsnummer eller bankid-koder till någon.
  • Om du misstänker att du blivit lurad, agera direkt genom att till exempel kontakta PostNord, spärra ditt bankkort, byta lösenord eller i värsta fall kontakta polisen.
  • Svara inte på bluff-mejlet eller bluff-sms:et. Om meddelandet ser ut att komma från PostNord och du inte väntar på något brev eller paket från utlandet, var misstänksam och ring vår kundservice om du är osäker.
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!