Iva-chefen åkte på semester till Spanien – under andra vågen

- 04/01/2021, 12:49 -

Läkaren, som är chef för intensivvården på Gävle sjukhus, lämnade Sverige för Spanien, trots att landet var upp i en andra våg och smittspridningen mycket hög. Själv menar han att han inte gjort något fel.

Chefen för intensivvården på Gävle sjukhus åkte till Spanien på semester i slutet på oktober, rapporterar SVT.

Iva-chefens resa godkändes av hans närmaste chef, men många som SVT pratat med har upprörts av beslutet.

Läkaren lämnade Sverige för solen den 25 oktober, och bara några dagar tidigare hade de högsta antalet nya smittade per dag uppmätts i Spanien. Landet införde då ett nytt nationellt nödläge.

"Gjorde en bedömning"

Läkaren säger till SVT att han inte anser att han gjort något fel.

– Jag gjorde en bedömning av läget och jag tror att jag har mer kompetens att bedöma smittriskerna än många andra, säger läkaren, som alltså är chef över intensivvården på Gävle sjukhus. Där vårdas de patienter som är svårast sjuka i covid-19.

Istället menar mannen att han reste bort för att han behövde återhämtning, och att han inte var ute och rörde sig bland folk under vistelsen. 

– Även de som jobbar inom Region Gävleborg har rätt till sin lagliga semester och vila när de jobbat hårt, säger läkarens chef Susanna Björklund, tillförordnad biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, till SVT.

Det här gäller för utlandsresor

Smittspridningen av corona är fortsatt stor i Sverige, och igår upptäcktes ny fall av den muterade virusformen. I mars förra året gick Utrikesdepartementet ut med en avrådan från alla icke nödvändiga resor till alla länder. I november förlängdes avrådan, men då gällde den bara länder utanför EU/EES och Schengenområdet, samt Storbritannien. Denna avrådan gäller fram till och med sista januari i år. 

LÄS MER:

Anders Tegnell: "Tendens till en tredje våg efter helgerna"

Hård kritik mot Dan Eliasson efter resan till Las Palmas

Ulf Kristersson om Löfvens galleria-besök: "Lever inte som man lär"