Heter det bob eller snowracer? Här är expertens svar

- 13/01/2021, 15:27

Snowracer eller bob – eller kanske rent av rattkälke? Ja, kärt barn har många namn. Vi har pratat med en expert för att reda ut vad som egentligen gäller.

Du minns säkert hur du brukade swisha ner för snöklädda backar som barn. Ibland på en pulka, och ibland något helt annat – en sådan här:

Vad kallas den egentligen? Foto: Johan Nilsson/TT

En debatt som då och då blossar gäller namnet på detta kära snöfordon. En del hävdar att den heter bob, andra kallar den för snowracer och en liten grupp kallar den för rattkälke. Mycket hänger på var i landet du bor.

Nu har diskussionen åter kommit upp till ytan, kanske på grund av det snötäcke som just nu ligger över stora delar av landet.

"Snowracer tar över"

För att reda ut hur det verkligen ligger till ringde vi upp Mikael Parkvall, lingvist vid Stockholms universitet. Han har kartlagt dialektala skillnader i Sverige, och hur olika uttryck skiljer sig åt i landet. Bland annat har han undersökt var man säger bob och var man säger snowracer. 

Parkvalls kartläggning visar att i norra Sverige är bob vanligast. I södra Sverige är istället snowracer den benämning som är mest populär. 

– Det finns en ålderskomponent också. Jag tror att bob är lite på tillbakagående och snowracer håller på att ta över, säger Parkvall till Nyheter24.

Bild: Mikael Parkvall/Nyheter24

Han vill inte heller säga att något är mer rätt än det andra.

– Själva ordet snowracer är ett registrerat varumärke från början, från 1965. Det är ett hittepå-ord, så ingen kan rimligen ha sagt det innan dess.

Han fortsätter:

– Men vi kan ju se att bob är äldre än snowracer. Och sedan har vi ju förmodligen något ännu äldre, det som förkommer i Finland och Tornedalen, nämligen rattkälke.

Ordet bob kommer troligtvis från engelskans "bobsleigh", som alltså är en släde som används inom sporten bob.

– Det konstiga med det är att en bobsleigh inte har någon ratt. Men det måste ha kommit därifrån, jag kan inte tänka mig något annat, säger Parkvall.

Så i just den här frågan får vi nöja oss med att det inte finns varken rätt eller fel. 

Läs mer:

Hur ska "kex" egentligen uttalas? Här är experternas svar

Här är förklaringen – därför heter det ÖoB och inte bara ÖB

Varför heter det egentligen "örngott"? Här är förklaringen