Barnen omhändertogs på grund av shaken baby syndrome.
Barnen omhändertogs på grund av shaken baby syndrome. - Foto: Svt

Jennifer och Simons barn tvångsomhändertogs på akuten

När föräldrarna Jennifer och Simon åkte till akuten med sin son fick de ett chockerande besked: läkarna trodde att de misshandlat sitt barn. Nu berättar de sin historia i SVT:s Uppdrag Granskning.


Det började med ett besök på akuten, och slutade med ett trauma för hela familjen. 

Det var i september förra året som föräldrarna Jennifer och Simon sökte vård för nio månader gamla sonen Theo, på Sachsska barnakuten på Södersjukhuset i Stockholm.

Det var andra besöket på fyra dagar, och sonen hade vid båda tillfällena ramlat. Första gången från en kudde, vilket resulterade i en fraktur och en bula. Vid det andra besöket hade han ramlat ner från sina föräldrars säng.

Enligt läkaren som undersökte Theo var det inte troligt att han ramlat två gånger på så kort tid – istället misstänkte man att föräldrarna misshandlat honom.

– Vi ska läggas in och utredas för barnmisshandel, berättar Jennifer i SVT:s program Uppdrag granskning.

Tvingas lämna sin son

Efter att ha röntgat skallen och hela kroppen, samt gjort en ögonbottenfotografering fick de veta att Theo hade en skallskada, blödning i huvudet och flera små frakturer.

Det är så kallade CML-frakturer som upptäckts, och de är så små att att de knappt syns på röntgen. 

Theos CML-fraktur. Foto: Uppdrag granskning/SVT

Jennifer och Simon fick kort efter veta att Theo och äldre syskonet Louie, 3, skulle tvångsomhändertas, då dessa skador endast kunnat uppstå vid våld, enligt barnläkaren. 

Samtidigt som föräldrarna sitter i möte med läkaren och en socialsekreterare, så hämtas äldsta sonen på förskolan. Sedan fick de lämna ifrån sig Theo.

– Sen åker vi ner i en hiss och hamnar på baksidan av sjukhuset som vi uppfattar det, där blir vi tvungna att sätta in honom i en bilbarnstol. Därefter får vi bara säga hejdå och blir helt lämnade på en parkering, utan vårt barn, säger Simon.

Det visade sig att läkaren tror att Theo utsatts för så kallat ”shaken baby syndrom”, det vill säga allvarligt skakvåld. Själva diagnosen i sig är väldigt omdiskuterad. 

"Inga tecken på shaken baby syndrome"

För Jennifer och Simon var besöket på akuten starten på en sex veckor lång mardröm.

Efter en utredning, med husrannsakan och rättsmedicinsk undersökning, kom polisen fram till att ärendet skulle läggas ner. 

När Uppdrag granskning tittade igenom ärendet upptäcktes att läkarna ändrade sig gällande Theos skador – redan efter två veckor. [highlight ”Det finns i nuläget inga tecken på att det är shaken baby syndrome”, hade läkaren sagt i ett uttalande från ett möte under utredningen.]

Simon och Jennifer har idag fått sina barn tillbaka. Foto: Uppdrag granskning/SVT

Istället menade läkaren att de små CML-frakturer som hittats skulle kunna komma från exempelvis blöjbyten. Men det skulle dröja ytterligare fyra veckor till innan Theo fick komma hem till sina föräldrar.

Familjen är nu återförenad, men det finns sår kvar som ännu inte läkt. Framför allt hos äldsta sonen Louie.

– Han säger att vi har glömt honom, att vi har lämnat honom och att han är rädd att vi inte ska hämta honom på förskolan. Han är jätterädd att vi ska svika honom igen, säger Jennifer i Uppdrag granskning.

De ansvariga cheferna på Södersjukhuset i Stockholm vill inte svara på frågor om händelsen. 

Det här är shaken baby syndrome

Tre symptom, den så kallade triaden, ska kunna fastställa om ett barn utsatts för kraftiga skakningar, och det räcker med att ett av dem upptäcks för att man ska misstänka misshandel. 

Dessa symtom ingår i triaden:

  • Symtom på att hjärnan är påverkad, till exempel ett andningsstopp eller kramper
  • Blödningar i ögonen
  • Blödningar under hårda hjärnhinnan, så kallade subduralhematom

CML-frakturer anses också kunna vara ett tecken på skakvåld.

Shaken baby syndrome fick stort genomslag i Sverige på tidigt 2000-tal, men diagnosen har kritiserats hårt. Bland annat rättsläkare menar att den inte är träffsäker nog. Efter en rapport från 2016 slår Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, fast att det inte går att fastslå att ett barn utsatts för skakvåld endast baserat på ett antal medicinska symptom.

Läs mer hos 1177.

Läs mer:

Ökad anmälning om misshandel mot kvinnor 2020

Barn ringde polisen – och berättade att pappan slog mamman

Stora sajterna säljer nattlampor som är farliga för barn

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!