Söndag 18 Apr
Stockholm

Ny vaccinationslänk har läckt – flera fuskade sig före i kön

En vaccinlänk har spridits i Västra Götaland.
En vaccinlänk har spridits i Västra Götaland. Foto: Johan Nilsson/TT

Flera personer har smitit före kön för att vaccinera sig mot covid. Detta efter att en bokningslänk för kommunanställda delats vidare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För bara några veckor sedan spreds en registerlänk för vårdanställda i Göteborg. Med hjälp av den kunde vem som helst boka vaccintid, läs mer om jättemissen här.

Nu har det hänt igen. En länk från företaget Vaccindirekt har kommit på villovägar och gjort att flera personer kunnat fuska till sig vaccin i Allingsås och Kungälv – trots att de är helt friska.

– Det är personer som bor i Lidköping som har loggat in på vår länk och kommit och vaccinerat sig i Alingsås. Som inte har någon koppling till oss överhuvudtaget, säger Anita Hedström som är förvaltningschef för vård- och omsorgen i Alingsås kommun till Sveriges Radio.

Inte behövt visa legitimation

Hur många som gått före i kön är oklart, men det har varit möjligt eftersom företagen som sköter vaccineringen i Västra Götaland inte kontrollerar tjänste-id.

Karin Fröberg som är områdeschef på Vaccindirekt medger brister, men lägger också ett stort ansvar på vaccinatörerna.

– Vi har jobbat enligt VGR:s riktlinjer, det var inte att man skulle behöva uppvisa ett tjänste-id eller ett lönebesked, det skulle fungera med att de som fick länken inte skulle vidarebefordra den, säger till SR.

LÄS MER: 

FHM:s vaccinordning har fyra faser – så vet du vilken du tillhör

Nytt vaccin godkänt i USA – då kan det komma till Sverige

Pollenallergisk eller sjuk i covid-19? Så här vet du

Kommentera
Kopiera länk
Dela