Jättemissen: kan vem som helst boka vaccintid

- 15/02/2021, 08:45 -

En registerlänk för vårdanställda har spridit sig i Göteborg. Med hjälp av den kan vem som helst boka vaccintid – och smita före i kön.

Vaccineringen mot covid-19 går inte lika fort som planerat i Sverige. Det råder brist på vaccin och både äldre och vårdpersonal får vänta på sina sprutor. 

Men ett kryphål gör att privatpersoner som är fullt friska och ingår i fas 4 kan vaccinera sig redan nu, skriver Göteborgs Posten. 

En registerlänk som skulle användas av vårdpersonal har spridits – och med hjälp av den kan vem som helst anmäla sig för en vaccinationstid.

Läs mer: Kravet på Anders Tegnell: Var är vaccinet?

Enkelt att boka

Det enda man behöver göra är att ange namn, telefonnummer och mejladress. Det frågas inte om jobbtitel och man behöver inte identifiera sig med bank-id.

Det är Svea vaccin som utför vaccinationerna som bokas vi länken. I avtalet mellan Svea vaccin och Västra Götalandsregionen står det inte att företaget måste kontrollera vilken fas patienterna tillhör – och det gör de inte heller.

– Nej, det gör vi inte. Vi får ett uppdrag, vi diskuterar det och sen har vi veckomöten där vi går igenom alla detaljer. Sedan får vi vaccinet och vår personal tar över och vaccinerar enligt anvisning, säger Ridha Hadfi, vd Svea vaccin till GP.

På frågan om Svea vaccin ändå borde ta ansvar för att rätt personer vaccineras svarar Hadfi: 

– Ingen kommentar.

LÄS MER: 

Beskedet: Då kan vaccinet mot mutationer vara klart

Vårdchef vaccinerade anhöriga – får behålla jobbet

Vaccindoserna kan ha blivit stulna: "Fruktansvärt"