Söndag 1 Aug
Stockholm

Tidigare RFSL-rådgivare åtalas – misstänks ha våldtagit asylsökande

RFSL-logga och genrebild på polis.
Tidigare RFSL-rådgivare misstänks för sex fall av våldtäkt. Foto: TT

En man som tidigare var anställd vid RFSL misstänks ha utnyttjat asylsökande HBTQI-migranter sexuellt. Nu åtalas 55-åringen för våldtäkt i sex fall, enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Unga asylsökande HBTQI-migranter skickades till RFSL i Stockholm för att få hjälp och råd. Där fick de kontakt med den 55 -årige mannen som misstänks ha utnyttjat sin ställning och våldtagit flera personer. 

Mannen häktades i december och har varit frihetsberövad sedan dess. Han har även fått sparken från RFSL. 

Läs mer: Ungdomstränare dömd för våldtäkt mot barn

Varit i beroendeställning

Nu åtalas 55-åringen för sex fall av våldtäkt.

– Jag menar att de här männen har upplevt att de befunnit sig i en slags beroendeställning till honom. De har sökt upp honom för att få hjälp och rådgivning i sin asylprocess eller i sin rätt att få stanna i Sverige, säger kammaråklagare Paulina Pilati vid City åklagarkammare i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Kärnfrågan vid rättens prövning är om männen har varit i en särskilt utsatt situation, vilket jag anser att de varit. De har uppfattat att de måste ha sex med honom för att få hjälp att få stanna i Sverige. Målsägandena har inte deltagit frivilligt, säger hon.

Jobbat sedan 90-talet

55-åringen är tidigare ostraffad och har arbetat på RFSL:s kansli i Stockholm sedan 90-talet. I sin roll som rådgivare arbetade han förebyggande mot könssjukdomar och hiv och informerade om säkert sex, skriver Svenska Dagbladet.

Mannen förnekar brott.

LÄS MER: 

20-åring dömd för 244 övergrepp på spädbarn – straffet halveras

Man spelade tjej i tonårschatt – kom över 268 000 kronor

Kvinna ljög om kidnappning – blåste sin man på en miljon

Kommentera
Kopiera länk
Dela