Någon har skapat ett fejkkonto i Emmas namn.
Någon har skapat ett fejkkonto i Emmas namn. - Foto: Privat

Bedragare utger sig för att vara cancersjuka Emma: "Fruktansvärt"

Emma Skoglund är svårt sjuk i cancer. Nu har någon skapat ett fejkkonto i hennes namn – och försöker lura folk på pengar. "Det är fruktansvärt att någon utnyttjar min sjukdom", säger hon.


Emma Skoglund, 31, från Borlänge har både bröstcancer och en hjärntumör. I sociala medier delar hon med sig av sitt liv med obotlig cancer med allt från sjukhusbesök till sminktips.

Nu har en bedragare valt att utnyttja hennes situation. Med ett fejkat mejlkonto utger sig någon för att vara Emma, och ber om pengar till en dyr operation. 

Läs mer: Kvinna ljög om kidnappning – blåste sin man på en miljon

"Provocerad och arg"

Den enda skillnaden med kontot är att personen bytt ut ett u mot o i efternamnet – och kallar sig Emma Skoglond. Som profilbild används en bild på Emma när hon är på sjukhuset, snodd från Instagram.   

– Det är väldigt otäckt att se sitt eget namn och sin egen bild i en sån kontext. En obehaglig känsla, men samtidigt blir jag provocerad och arg. Jag kan inte förstå hur man kan göra det, säger hon till Nyheter24.

Det hela avslöjades efter att en följare hört av sig då hon blivit kontaktad av bedragaren. Emma vet inte hur många fler som drabbats, men än så länge har ingen annan hört av sig. 

Emma vill varna andra om de blir kontaktade. Foto: Privat

Polisanmält kontot

Både Emma och följaren har anmält mejlkontot till google. Sedan dess har det gått en vecka, men kontot är fortfarande kvar och de har inte fått någon återkoppling från företaget.

– Jag vet inte hur allvarligt de tar på det, men det borde tas på största allvar. Det är ju brottsligt.

Hon har även gjort en polisanmälan.

– Nu finns det inte så mycket mer jag kan göra som jag förstått det. Man är väldigt utlämnad, jag kan bara hoppas att ingen blir lurad.

Hur många som drabbats är okänt.

Tagit bort foton

Efter händelsen har Emma valt att ta bort vissa foton från sin Instagram, och har även funderat på att sluta dela med sig av sitt liv.

– Det är nackdelen, allt man publicerar är för evigt bortom ens kontroll. Då hamnar jag där, och undrar om jag ska jag sluta med det jag gör, säger 31-åringen och forsätter:  

– Men jag vill inte sluta. Det är så viktigt och ger mig så mycket, så jag tar den risken.

LÄS MER: 

Man spelade tonårstjej i sexchatt – kom över 268 00 kronor

Här är de vanligaste bedrägerierna och så skyddar du dig

Anna Sorokin – bedragerskan som lurade New Yorks överklass

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sverige återlämnar finska kranier

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.