Inget Astravaccin för de under 55.
Inget Astravaccin för de under 55. - Foto: Johan Nilsson/Fredrik Sandberg / TT

Tegnell: Astra Zenecas vaccin kan stoppas för alla under 55

Sverige kan stoppa Astra Zencas vaccin till alla under 55 år – om misstankarna om allvarliga biverkningar för yngre kvarstår.
”Man får se hur utvecklingen går”, säger Anders Tegnell.


Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utreder just nu Astra Zenecas vaccin för att se om rapporterna om blodproppar går att koppla ihop med vaccinet, eller om det röra sig om en slumpen i vissa fall. 

Hur Sverige ska använda vaccinet avgörs av utredningen. I en intervju med Dagens Nyheter säger Anders Tegnell att det kan bli så att personer under 55 inte ska ta Astras vaccin.

– Om signalen kvarstår kanske man ska ge andra typer av vaccin till den åldersgruppen. Men vi får se hur utvecklingen går, säger han.

Läs mer: Här är det nya namnet på Astra Zenecas vaccin

Yngre än 65

Den 25 mars tog Folkhälsomyndigheten beslutet att börja vaccinera alla 65-plussare med Astras sprutor igen – och Tegnell påpekar att många miljoner äldre vaccinerats utan några biverkningar. 

Det som utreds av EMA nu är hur vaccinet påverkar personer yngre än 65. Resultatet väntas komma nästa vecka.

Nästa vecka kommer EMA:s besked om vaccinet. Foto: Johan Nilsson / TT

Samma linje i Finland

Norge och Danmark har pausat Astras vaccin sedan den 11 mars, och på tisdagen meddelade Kanada att ingen under 55 år ska få det.

– Den här gången är det Sverige och Finland som går samma väg som resten av världen. Men det har betydelse vilket smittryck man har i samhället och i Sverige är det väldigt högt. Det betyder att riskerna för de allra äldsta är väldigt höga jämfört hur det ser ut i Norge och Danmark. Därför blir balansen mellan risk och nytta väldigt tydlig här, säger Tegnell till DN.

EU stoppar export

På tisdagsmorgonen kom också beskedet att EU stoppar exporten av Astras vaccin. EU har flera gånger sagt att man kommer stoppa exporten om inte läkemedelsföretaget levererar det antal doser som utlovats. 

– Möjligen kan vi få mer på grund av exportstoppet. Det är svårt att säga. Det är också oklart hur många doser som skulle kunna tillfalla Sverige, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till Svenska Dagbladet. 

LÄS MER: 

FHM:s plan: Så ska Sverige börja öppna upp igen

Nya beskedet: Så många är vaccinerade till halvårsårskiftet

FHM:s skärpta vaccinplan – så kommer doserna fördelas

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.