Stockholm

Kungafamiljens apanage 2021 – så många miljoner får de

Hur mycket pengar får kungafamiljen i apanage och vilka får ta del av bidraget? Nyheter24 har svaren!
Hur mycket pengar får kungafamiljen i apanage och vilka får ta del av bidraget? Nyheter24 har svaren!. Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT och Jonas Ekströmer/TT

Kungafamiljen får ingen regelrätt lön, utan får istället ett så kallat apanage som utgörs av pengar från staten. Men hur mycket pengar får de egentligen, hur fördelas pengarna mellan familjemedlemmarna och vad används de till? Nyheter24 har svaren!

Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela

Kungafamiljen Bernadotte har suttit på Sveriges tron i över 200 år och har, under hela denna tid, kunnat ta del av ett apanage. Nyheter24 reder ut allt du behöver veta om det statliga bidraget som det svenska kungahuset får varje år. 

Vad är apanage?

Foto: Jessica Gow/TT

Ordet apanage är, enligt Nationalencyklopedin, ett franskt ord med ursprung i den latinska frasen "appa'nio", vilket betyder "förse med bröd". Men det är alltså inget bröd i bokstavlig mening det är tal om, utan ett ekonomiskt bidrag som årligen delas ut till kungahuset. 

Hur länge har det svenska kungahuset fått apanage?

Den svenska kungafamiljen har fått apanage ända sedan 1809.

Vem bestämmer storleken på apanaget?

Varje år skickar det svenska kungahuset ett budgetunderlag till finansdepartementet och redogör för utgifterna inom sin verksamhet. Därefter är det regeringen som, i statsbudgeten, gör ett anslag med den summa som kungahuset kommer att få. 

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

De senaste åren har apanaget ökat för varje år eftersom regeringen, enligt praxis, anpassar storleken efter inflation och generella löneökningar.

Hur mycket får kungafamiljen i apanage?

Under 2021 uppgick apanaget till totalt 147.9 miljoner kronor. Därmed fick det svenska kungahuset en "löneökning" med nästan två miljoner kronor sedan året innan då de, enligt riksdagen, fick 146 miljoner kronor. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sveriges kungafamilj ligger dock i lä jämfört med övriga kungahus runtom i Europa. Under 2020 fick till exempel det brittiska hovet 950 miljoner kronor enligt deras officiella hemsida, medan kungligheterna i furstendömet Monaco fick 520 miljoner kronor. 

Det brittiska kungahusets överhuvud Drottning Elizabeth II. Foto: Tom Ireland/AP/TT

Även våra kungliga grannar i väst, den norska kungafamiljen, har ett betydligt större apanage än den svenska kungafamiljen – de fick totalt 469 miljoner kronor under 2019, enligt deras hemsida

Vilka i kungafamiljen får ta del av apanaget?

Alla familjemedlemmar i kungafamiljen som är så kallade "kungliga högheter" och som därmed inte har något annat avlönat arbete får ta del av det årliga apanaget. 

Det innebär att det är kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria med familj, prins Carl-Philip och prinsessan Sofia, samt prinsessan Madeleine som får pengar från apanaget. 

Alla kungligheter på bilden, förutom Chris O'Neill som valt att inte ha en kunglig titel, tar del av apanaget. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur prins Carl-Philips respektive prinsessan Madeleines barn lämnade det svenska kungahuset 2019, vilket innebär att dessa kungliga barn inte får försörjning genom apanaget.

Hur mycket pengar får varje familjemedlem?

Egentligen är det inte kungafamiljen, utan självaste kungen, som får apanaget och därmed är det också kungen som bestämmer hur stor del av apanaget som övriga familjemedlemmar får. 

Vad används pengarna i apanaget till?

Apanaget fördelas mellan två olika områden: Hovstaten och Slottsstaten. Det förstnämnda området är kort och gott kungen och ska, enligt kungahusets officiella hemsida, täcka de utgifter som han och den övriga kungafamiljen har i form av representation och resor.

Dessutom går en del av dessa pengar till hovets olika stabsavdelningar, däribland Hovstallet och informationsavdelningen.

Foto: Pi Frisk/SvD/TT

Den del av apanaget som går till det andra området, Slottsstaten, ska användas för slottsförvaltning och förvaltning och vård av exempelvis konstsamlingar som finns i kungafamiljens ägo.

Läs mer:

Vänsterpartiets attack mot kungahuset – vill införa republik

Madeleines och Carl Philips barn lämnar kungahuset

Tycker du att kungafamiljen får en rimlig summa pengar som apanage?
Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.