Smittspridningen minskar i Sverige.
Smittspridningen minskar i Sverige. - Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Färre covidpatienter på iva – för tredje dagen i rad

För första gången länge minskar nu antalet patienter som är inlagda på intensiven på grund av covid-19. Även smittspridningen har minskat något, enligt Folkhälsomyndigheten.


På fredagsmorgonen vårdades 397 patienter på iva med corona – vilket är en minskning med 20 sedan i tisdags. I hårt drabbade Gävleborg, Dalarna och Örebro syns tydliga nedgångar, skriver TT enligt Omni. 

Om nedgången är ett trendbrott följer smittan samma kurva som förra året. Då vårdades allra flest covidpatienter på iva 25-26 april, men sedan vände kurvan nedåt och fortsatte så till september.

Trots nedgången är läget inom sjukvården fortfarande mycket ansträngt.

"Vissa ljusglimtar"

Även smittspridningen har minskat något. 

– Tittar man på antalet anmälda fall, som vi har en ganska direkt rapportering av, så kan vi konstatera att antalet anmälda fall de första tre dagarna den här veckan är färre än de tre första dagarna förra veckan, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten till TT enligt Omni. och fortsätter:

– Vi kan också konstatera att vi har två veckor i rad då vi inte har en ökning, utan ligger på en platå på den nationella nivån. Så det finns vissa ljusglimtar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!