En åttaårig flicka tros ha sålts till Sverige av sin egen mamma.
En åttaårig flicka tros ha sålts till Sverige av sin egen mamma. - Foto: Foto: Pixabay/Pexels

Mamma tros ha sålt sin dotter – hittades i Sverige

En åttaårig flicka, som var internationellt efterlyst, har hittats och omhändertagits i Malmö. Flickan misstänks ha blivit såld av sin egen mamma – som själv menar att dottern endast var på besök hos bekanta i Sverige.


Den åttaåriga flickan, som enligt Sydsvenskan är tjeckisk medborgare, anlände utan vårdnadshavare i Malmö från ett östeuropeiskt land när hon endast var ett fåtal månader gammal. 

Under 2018 blev flickan omhändertagen av svenska myndigheter och fick bo på ett jourhem efter misstankar om att hon blivit misshandlad. Enligt ett beslut från Migrationsverket skulle hon sedan, vid fem års ålder, utvisas till Tjeckien och återförenas med sin mamma. 

Nu har flickan, som alltså var internationellt efterlyst, återigen hittats i Malmö och omhändertagits av socialtjänsten.

Misstänker människohandel – mamman nekar

I socialtjänstens beslut om akut omhändertagande, vilket Sydsvenskan tagit del av, går det att läsa att ärendet rör misstänkt människohandel och att mamman tros ha sålt flickan till Sverige. Dessa misstankar har ännu inte bekräftats av polis. 

Mamman, som numera bor i Österrike, nekar till att hon skulle ha sålt dottern och har istället hävdat att flickan tillfälligt varit på besök i Malmö när mamman själv fick vård i Tjeckien. 

Internationella förhandlingar om ansvar för flickan

Foto: Johan Nilsson/TT

Förhandlingar om vem som bär ansvar för åttaåringen pågår nu mellan Malmö stad och tjeckiska såväl som österrikiska myndigheter. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!