Onsdag 17 Aug
Stockholm

Boka utlandssemester? Det här ska du tänka på

Resandet spås öka i år, jämfört med 2020.
Resandet spås öka i år, jämfört med 2020. Foto: TT/AP Photo/Martin Meissner

Funderar du på att resa utomlands i sommar? Då finns det en hel det saker att tänka på. Konsumentvägledare​​n Maria Wiezell ger dig tips och råd inför semestern.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under 2020 minskade semesterresorna till utlandet med hela 84 procent. Istället ökade resandet inom landets gränser – en trend som ser ut att hålla i sig även i sommar. 

Men många svenskar börjar blicka utomlands, och det finns inga förbud mot att resa. Däremot kan det vara bra att vara förberedd på att det inte är lika enkelt som vanligt att ta en tripp till sydligare breddgrader.

Nyheter24 har bett Maria Wiezell på Sveriges konsumenter om råd och tips inför semestern.

Vågar jag boka en resa utomlands? 

– Ja, under förutsättning att man kollar upp av- och ombokningsreglerna gällande både transport och boende och ser över reseskyddet i sin hem- och avbokningsförsäkring.

Vad händer om man får covidsymtom och ställer in resan, men inte blir sjuk?

– Är man inte sjuk är det inte säkert att avbokningsskyddet gäller, det beror på vad som står i villkoren. Är det inte en av- eller ombokningsbar resa så är risken att man själv får stå för resan, trots att man inte kommer iväg.

Vill du resa är det säkrast att boka en paketresa. Stina Stjernkvist/TT

Hur fungerar avbeställningsskyddet?

– Det gäller bara för akut sjukdom som gör att du inte kan åka iväg. Oftast krävs läkarintyg – och är inte säkert att ett digitalt läkarbesök räcker – och att du avbeställer innan avresa. Det gäller oftast även din närmaste krets eller åtminstone hushållsmedlemmar. 

– Avbeställningsskyddet gäller oftast också om det skulle hända något akut, som brand eller översvämning i ditt hem. Men här måste man läsa villkoren noga. 

– Blir du kraftigt försämrad i en kronisk sjukdom, hjärt- kärlsjukdom eller cancer så räknas det oftast inte som en akut sjukdom och ger dig inte rätt att avboka enligt avbokningsvillkoren.

Vad gör jag om jag blir sjuk, men inte har något avbeställningsskydd? 

– Då får man kolla om det är en avbokningsbar- eller ombokningsbar biljett. Om man betalat med kort får man kolla om det ingår något avbeställningsskydd i kortförsäkringen.

Vad händer om jag blir sjuk i corona utomlands?

– Gäller det ett EU-land har du rätt att få samma sjukvård som landets invånare. Men ta med det europeiska sjukförskringskortet, annars kan du få lägga ut själv tills vidare.

– Behöver du transporteras mellan vårdenheter eller hem måste du dock ha ett reseskydd i din hemförsäkring. Kolla så den inte har undantag för corona.

– Reser du trots UD:s avrådan gäller normalt sett inte reseskyddet i hemförsäkringen.

Ett öde Arlanda kan snart börja fyllas med resenärer. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Behöver jag sitta i karantän när jag kommer till Sverige igen?

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer behöver svenska medborgare och personer med uppehållstillstånd inte sitta i karantän.

Det här ska du tänka på:

Var beredd på att resan kanske inte blir av eller att det inte blir sig som du tänkt på resmålet.

Läs på gällande resmålet och resan dit. Hur ser smittsituationen ut, hur är belastningen på sjukvården och och hur ser det ut med karantänsregler? 

Kolla upp av- och ombokningsregler gällande din resa. Bäst skydd är det vid paketresor.

Se över reseskyddet både i din hemförsäkring och eventuell kortförsäkring eller särskild avbokningsförsäkring. Och se till att ha ett giltigt europeiskt sjukförsäkringskort.

Betala med kreditkort.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.