Tekniken springer ifrån fildelardom

Landets ledarskribenter är överraskade.


Innan processen mot Pirate Bay-gänget är över har tekniken hunnit springa ifrån rättvisan, konstaterar de flesta av landets ledarskribenter. Många av dem tycker att tingsrättens dom är överraskande hård.

En besynnerlig rättvisa, anser Skånska Dagbladet (centerpartistisk) i Malmö och jämför fängelsestraffet med domen mot ett par unga män som fick sluten ungdomsvård sedan de huggit ihjäl en homosexuell man.

En fällande dom var riktig, skriver Värmlands Folkblad (socialdemokratisk) i Karlstad men anser att den är "utan riktig verkan", inte hindrar fortsatt fildelning och inte moderniserar upphovsrätten.

VF:s granne Nya Wermlands-Tidningen (moderat) önskar sig "en dialog och lösning mellan den viktiga upphovsrätten och fildelarna" i stället för djupare "skyttegravar".

En viktig markering, skriver Dagens Nyheter (oberoende liberal) i Stockholm. "Det är inte okej att snylta på artister och författares arbete eller underlätta för andra att göra det". DN anser att domarna som följer med Ipred-lagen blir "långt viktigare".

"Lågvattenmärke"

"Ett lågvattenmärke var en respekterad försvarsadvokats uttalande att tingsrättens dom var ett resultat av politiskt tryck", skriver Östran (oberoende socialdemokratisk) i Kalmar.

Ledarskribenten i Arbetarbladet (socialdemokratisk) i Gävle vill ha betalt för sitt skrivande. "Den som snor av mig sätter jag dit, om det går". Men samtidigt känner skribenten att "ingen under 30 verkar lyssna" på sådana utrop.

Västerbottens-Kuriren (liberal) i Umeå tycker inte att huvudparterna i målet är sympatiska. "Upphovsrättens grundtankar och bejakandet av informationsteknikens fantastiska möjligheter (...) förtjänar mer sympatiska ansikten utåt".

"En friande dom hade överraskat mer än den fällning som nu skett", skriver Göteborgs-Posten (liberal): Det "överraskande hårda" straffet är "en kraftfull varning till dem som förespråkar fildelning i stor skala".

Expressen (oberoende liberal) följer samma linje och konstaterar att det var en "orimligt sträng dom", men att upphovsrätten fyller sitt syfte för att ge författare och artister möjlighet att försörja sig.

Marx skrattar

Marx skrattar i sin himmel, meddelar Dala-Demokraten (socialdemokratisk) i Falun och gör en marxistisk analys av läget - "produktivkrafterna är på väg att slita sönder produktionsförhållandena".

Domen "är bara ett kommatecken i en lång destruktiv process där det egentligen inte finns några vinnare", skriver Vestmanlands Läns Tidning (liberal) i Västerås.

En kontroversiell dom, enligt Blekinge Läns Tidning (oberoende liberal) i Karlskrona. Medan många unga människor tycker att fildelningen är naturlig och "helt enkelt" ingen stöld anser motparterna tvärtom.

Segern för åklagarsidan är "med största säkerhet bara ett uppehållande försvar", skriver Upsala Nya Tidning (liberal). Men tidningen utesluter att domen är resultatet av ett politiskt tryck, utan att den beror på att lagen är skriven som den är.

Stumfilmen

Nerikes Allehanda (liberal) i Örebro gör en teknikhistorisk jämförelse med stumfilmsbiografernas pianister som blev arbetslösa, skivbolagen som förbjöd artister att spela i radio och artisterna som vädjade till sina fans att inte spela in deras musik.

Det går inte att förbjuda hela framtiden, konstaterar Aftonbladet(oberoende socialdemokratisk) som uppmanar de stora partierna att göra slut med Hollywood.

Efter kampen mellan David och Goliat väntar sig Sundsvalls Tidning (liberal) en rättslig uppgörelse mellan Goliat och Goliat - underhållningsindustrin och sökmotorn Google där skyddade filmer och filer kan tas fram med ett knapptryck.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.