Tisdag 28 Sep
Stockholm

GUIDE: Jag vill frysa ner mina ägg – hur gör jag?

Allt fler kvinnor väljer att frysa sina ägg.
Allt fler kvinnor väljer att frysa sina ägg. Foto: Nora Lorek/TT/Pexels

Allt fler väljer att frysa sina ägg. Men hur går det till, vid vilken ålder ska man göra det och hur mycket kostar det egentligen?
Nyheter24 ger dig svaren på allt du vill veta om äggfrysning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Många kvinnor vill skaffa barn, men av olika skäl kanske tidpunkten inte är riktigt rätt. En del väljer då att frysa ned sina ägg, för att använda dem vid ett senare tillfälle i livet.

Nyheter24 har tagit reda på svaren till de vanligaste frågorna om äggfrysning.

Vid vilken ålder är bäst att frysa sina ägg? 

– Det här är en lite svår ekvation och det går inte att säga en specifik ålder, säger Evangelia Elenis, överläkare inom obstetrik och gynekologi och medicinskt ansvarig på Tilly, och forsätter: 

– Gör man det för tidigt får man toppkvalité, men kanske inte skulle behövt göra det för chansen att få barn skulle finnas och vara bra ändå. Gör man det sent, så kan man absolut ha nytta av de ägg man kunnat frysa. Men kanske har de inte den bästa kvalitén, och antalet kanske inte är tillfredsställande.

Evangelia Eleris. Foto: Privat

Hur fryser man ner sina ägg?

Man får hjälp att frysa ned sina ägg på en klinik, där de sedan förvaras. Innan en äggfrysning görs en utredning i form av blodprover som mäter äggreserven. 

Under två veckor får man sedan injektioner som stimulerar äggstockarna. Därefter plockas äggen ut genom att en tunn nål förs genom slidväggen – innan de fryses in.

Denna behandling kan behöva upprepas en till två gånger, skriver fertilitetskolen.se.

– De flesta börjar tänka på saken när de närmar sig 30, 35. Då ska man göra en individuell bedömning för att veta om det också är ekonomiskt lönsamt att göra det, säger Elenis.

När är det inte idé att frysa äggen? 

De flesta kliniker i Sverige fryser inte ned ägg på kvinnor som är över 40 år. Dessutom bör kvinnan vara högst 45 år när äggen används.

En studie från Spanien (Cobo et al, Fertil Steril 2016) visar att chansen till barn per återföring bland de yngre (30-34 år) var 30-40 procent. I gruppen 35-39 år lyckades 25-30 procent, medan bara en av 27 kvinnor fick barn efter att ha använt ägg som frysts in vid 40 års ålder eller äldre. 

Äggen tas ut ur kvinnan medan hon är vaken. Foto: Isabell Höjman / TT

Hur många använder sina ägg? 

Metoden har använts sedan 2010, och det finns inte så många studier i ämnet. Enligt Evangelina Elenis är det ungefär 20 procent av alla som fryser sina ägg som använder dem.

Hur mycket kostar det?

Priset varierar mellan olika kliniker. I Sverige kostar varje behandling ungefär mellan 30 000 och 35 000 kronor. 

Sedan tillkommer det en kostnad på mellan 2000 och 3000 kronor varje år för att förvara äggen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela