Stockholm

Smittskyddsläkaren: "Hade inte farit på solsemester i år"

Deltavarianten har upptäckts hos fotbollssupportrar som varit på EM-matcher utomlands.
Deltavarianten har upptäckts hos fotbollssupportrar som varit på EM-matcher utomlands. Foto: Henning Bagger/TT & Henrik Montgomery/TT.

Det kan vara positivt för smittspridningen att Sverige åkte ur fotbolls-EM. Det menar flera experter som noterat att deltavarianten upptäckts hos fotbollssupportrar.


Läs mer

Det var många som blev ledsna och besvikna när Sverige förlorade matchen mot Ukraina och därmed åkte ut ur fotbolls-EM. Men det kan ha sina positiva konsekvenser, det menar flera smittskyddsläkare. 

Under EM har flera regioner nämligen noterat att svenska supportrar testat positivt för deltavarianten av coronaviruset efter att de återvänt till Sverige från andra Europeiska länder, något som Aftonbladet rapporterat om. 

I Norrbotten har majoriteten av upptäckta deltafall på senaste tiden varit bland personer som varit på EM-matcher utomlands, rapporterar Svenska Dagbladet. 

Smittan ökar i Europa

Samma trend visar sig även i resten av Europa, då man för första gången sedan mars nu ser en ökad smittspridning. De senaste veckorna ser man störst ökning i Storbritannien, Spanien och Portugal. 

I Storbritannien ser man i nuläget 33 000 nya smittofall dagligen. För två månader sedan på den siffran på 2000 fall. 

Mönstret gör forskare oroliga för en ny europeisk smittovåg. Man fruktar även att finalen av EM, där cirka 60 000 personer förväntas samlas i publiken på Wembley, kan förvärra situationen, enligt Svenska Dagbladet. 

"Hade inte farit på solsemester i år"

Sverige behöver dock förmodligen inte vara oroliga för att smittan ska gå upp i sommar, enligt Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

– Vi är nu nästan nere på samma låga nivåer som förra året, och jag tror att läget kommer att vara ganska bra i sommar, även om det nog kan bli lokala utbrott, säger han till Svenska Dagbladet.

Däremot understryker han Niklas Arnberg att man bör tänka efter en extra gång om man planerar att åka utomlands i sommar. 

– För egen del hade jag nog inte farit utomlands på solsemester i år. Vi vet att bland annat fotbollssupportrar har tagit med sig smitta från Ryssland, och det är inte bra att det sker, säger han till Svenska Dagbladet

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.