Tisdag 28 Sep
Stockholm

Så vet du om du är spelmissbrukare – och denna hjälp kan du få

Drygt 101 000 svenskar har problem, eller har en förhöjd risk att få problem, med spelande.
Drygt 101 000 svenskar har problem, eller har en förhöjd risk att få problem, med spelande. Foto: Karin Wisslén/TT och Stina Stjernkvist/TT

Ett spelmissbruk kan ställa hela livet på ända – både för den drabbade och för anhöriga. Men hur vet man om man har en spelproblematik, och vilken hjälp finns det att få? Det reder Nyheter24 ut med hjälp av forskaren och psykologen David Forsström.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I den svenska prevalensundersökningen Swelogs från 2018 stod det klart att drygt 101 000 svenskar har problem, eller har en förhöjd risk att få problem, med sitt spelande.

"Beteendet skapar kicken"

Enligt David Forsström, forskare och psykolog vid Stockholms universitet, överensstämmer spelmissbruk med andra former av missbruk på flera sätt.

  Likheterna är att förloppet med en ökad dos och en upptrappning av beteendet behövs för att få samma kick. Även att man är upptagen av beroendet, alltså tänker mycket på det, samt att man inte kan begränsa beteendet.

Foto: Karin Wisslén/TT

Men det finns också en viktig särskillnad när det gäller spelmissbruk.

– Den stora skillnaden är att man inte intar någon substans när man spelar, utan beteendet skapar kicken. Spel om pengar tillhör gruppen beteendemissbruk där även bland andra shopping och sex ingår, förklarar Forsström för Nyheter24.

Hur vet man om någon är spelmissbrukare?

Den psykiska diagnosen för de som har en spelproblematik är hasardspelssyndrom. 

Forsström berättar att det finns nio kriterier som utgör ett spelberoende, men för att uppfylla diagnosen räcker det att minst fyra av beskrivningarna nedan stämmer:

  • Du tänker hela tiden på spel i form av tidigare spelupplevelser, kommande spel eller hur du ska få tag på pengar till dessa spel. 
  • Du lägger allt större summor pengar på spel för att bibehålla spänningen.
  • Du har tidigare försökt begränsa eller sluta spela, men misslyckats.
  • Du blir otålig eller upprörd när du försöker sluta, eller begränsa, ditt spelande.
  • Du ägnar dig åt spel för att undvika att tänka på problem eller fly från nedstämdhet.
Foto: Martina Holmberg/TT
  • Du fortsätter att spela, för att ta revansch, trots att du förlorar pengar.
  • Du försöker dölja ditt spelande genom att ljuga för andra.
  • Du har varit nära att gå miste om, eller har faktiskt gått miste om, en personlig relation, anställning eller din karriär till följd av ditt spelande.
  • Du räknar med att andra personer ska kunna förse dig med pengar om du hamnar i en ekonomisk kris till följd av ditt spelande. 

Om du vill testa huruvida dina spelvanor är problematiska eller ej kan du göra det anonymt hos Stödlinjen

Spelmissbruk kan behandlas

Om man har ett spelmissbruk finns det hjälp att få.

– Den behandling som har mest evidens är kognitiv beteendeterapi. Många kommuner och regioner erbjuder denna behandling, säger Forsström och fortsätter:

Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Sedan 1 januari 2018 är det inskrivet i Socialtjänstlagen att kommuner och regioner ska tillhandahålla behandling.

Det finns även möjlighet att, kostnadsfritt och anonymt, få hjälp via stödlinjen för spelare och dess anhöriga på telefonnummer 020 – 81 91 00 eller på Stödlinjen.se. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela