Regeringen föreslår att covid-19-lagen förlängs till 2022.
Regeringen föreslår att covid-19-lagen förlängs till 2022. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Regeringens förslag: Förläng covidlagen till 2022

Vid en pressträff under torsdagseftermiddagen meddelade Stefan Löfven att regeringen nu föreslagit att covidlagen och lagen för åtgärder på serveringsställen ska förlängas till och med slutet av januari 2022.


Klockan 15.45 på torsdagen höll statsminister Stefan Löfven en digital pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Folkkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Vi ser att antalet fall nu ökar. Vaccinationerna går framåt, men smittspridningen ligger inte längre på låga nivåer, inledde Löfven och upprepade råden om att hålla avstånd och att stanna hemma vid symtom, även om man är vaccinerad.

Coronalagen kan ligga kvar till januari 2022

Vid pressträffen meddelade Löfven att man lagt fram en proposition som skulle göra att covid-19-lagen och serveringslagen ligger kvar till och med början av nästa år.

– Vi har beslutat om en proposition där det föreslås att både covid-19-lagen och tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs till januari 2022, sa Löfven.

Oklart när det blir nya lättnader

När Hallengren tog vid under pressträffen betonade hon att man fortsatt vill avveckla restriktionerna som tänkt i september, men att man ännu inte kan ge några besked huruvida detta blir av. 

Folkhälsomyndigheten bedömer att det finns en betydande risk för utbrott, framförallt bland ovaccinerade personer och grupper. Därför behövs fortsatt vaksamhet, sa socialministern.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Det nya förslaget innebär inte att de rådande restriktionerna nödvändigtvis kommer att förlängas till efter årsskiftet, men ger myndigheterna en rättslig beredskap om coronaläget försämras ytterligare.

Här är restriktionerna som gäller just nu:

Restriktioner vid allmänna sammankomster:

  • Inomhusevenemang utan sittplatser är begränsat till 50 deltagare.
  • Inomhusevenemang med sittplatser är begränsade till 300 deltagare med en meters avstånd och max åtta personer i varje sällskap.
  • Utomhusevenemang utan sittplatser är begränsat till 600 deltagare.
  • Utomhusevenemang med sittplatser är begränsat till 3 000 deltagare.
  • Privata tillställning i hyrd lokal är begränsat till 50 personer.

Restriktioner vid gym, butiker och serveringsställen

I dessa lokaler ska särskilda åtgärder tas för att förhindra smittspridning. På serveringsställen är antalet personer vid samma bord begränsat till åtta personer.

Läs mer om de råd och restriktioner som gäller just nu på Krisinformation.se.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Rejält vinstlyft för SEB

Storbanken SEB redovisar en vinst före kreditförluster och påförda avgifter på 13,5 miljarder kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med 12,6 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars redovisar en ökad rörelsevinst. För första kvartalet landade vinsten på 6,8 miljarder kronor jämfört med 6,3 miljarder kronor samma period föregående år.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.