Stockholm

Skolskjutningen i Kungälv – pojken sköt kallblodigt sina jämnåriga

Sveriges första, och hittills enda, skolskjutning inträffade i Kungälv 1961.
Sveriges första, och hittills enda, skolskjutning inträffade i Kungälv 1961. Foto: SvD/TT och Pressens Bild/TT

En 17-årig pojke, iförd cowboykläder och beväpnad med pistol, kliver in på skoldansen som anordnas i sångsalen på Kungälvs läroverk i mars 1961. Besinningslöst skjuter han sju personer i vad som är Sveriges första, och hittills enda, skolskjutning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På kvällen den 4 mars 1961 anordnades en skoldans i sångsalen på Kungälvs läroverk och drygt 200 ungdomar samlades för vad de trodde skulle bli en glädjefylld kväll.

Istället slutade kvällen i panik och tragik efter en besinningslös skottlossning – utförd av en tonårspojke med en gränslös fascination för vilda västern och cowboys.

Konflikten på skoldansen

Den då 17-årige Karl, som egentligen heter någonting annat, hade lämnat läroverket bakom sig för att istället jobba på ett lager. 

Han var en udda figur, i regel klädd i cowboystövlar och jeans, och besökte ofta den enda biografen på orten för att se västernfilmer om och om igen.

Kungälv 1959. Foto: SvD/TT

Men på lördagskvällen den 4 mars 1961 var det inte bio som stod på schemat. Istället gick Karl på en fest där han drack alkohol, för att därefter titta på en hockeymatch i läroverkets läsrum.

Så småningom tog sig 17-åringen till sångsalen där skoldansen var i full gång. Väl på plats hamnade han i en konflikt med en annan pojke, och de bestämde sig för att "göra upp" när dansen nått sitt slut.

Sköt besinningslöst omkring sig

Men istället gick Karl hem till en vän. Där hade han gömt en 9 millimeter Browning-pistol, vars magasin han fyllde med sju skott innan han placerade den, samt ett extra magasin, i hölstret på sitt bälte och återvände till läroverket.

Utanför skolan möter Karl den 18-årige sonen till läroverkets rektor. Han ska då, enligt DN, ha sagt "nu blir det pangpang" för att sedan börja skjuta vilt omkring sig. 

Bilden föreställer en pistol av samma modell. Foto: Carl Miller/Alamy/Stella Pictures

När 18-åringen skjutits och fallit till marken tog sig Karl in på läroverket och började skjuta besinningslöst. 

Sex personer skadades, och den 18-årige pojken avled senare på sjukhus.

"Då hade jag skjutit er allihop"

Efter det kallblodiga dådet flydde Karl ut i den närliggande skogen och lyckas, trots att han har ett femtiotal poliser med spårhundar efter sig, hålla sig gömd.

Men morgonen därpå överlämnade sig 17-åringen, fortfarande med vapnet i handen, till polisen. 

17-åringen anländer till polisstationen. Foto: Pressens Bild/TT

"Det var tur att ni inte fick tag i mig igår. Då hade jag skjutit er allihop", ska han, enligt DN, ha sagt väl inne på polisstationen.

"Gick som i trans"

I förhör öppnade Karl upp om sin fascination för vilda västern, vapen och att han ville vara en "filmhjälte". Han berättade också om sina tankar och känslor innan innan skjutningen.

"När jag gick och hämtade pistolen var det precis som om jag flög fram. Jag gick som i trans och kände inte benen under mig. När jag kom till skolan var jag alldeles borta", sa han enligt DN.

Karl dömdes till sluten vård, men kunde återvända till Kungälv efter drygt ett år. Han möttes då av stöd från det lilla samhället såväl som 18-åringens föräldrar, och har sedan dess levt ett stillsamt liv.

Källor: Dagens Nyheter och Expressen

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.