Två exempel på leverfläckar som misstänks vara malignt melanom.
Två exempel på leverfläckar som misstänks vara malignt melanom. - Foto: Jan Lapins/Cancerfonden

Orolig för hudcancer? Så vet du om dina födelsemärken är farliga

Efter en lång sommar i solen kan det vara läge att ta sig en titt på kroppens födelsemärken. Men vad är farligt och när ska man söka vård?
Cancerfondens expert Elizabeth Johansson ger dig svaren.


Varje år upptäcks omkring 50 000 fall av hudcancer, och ungefär lika många kvinnor som män drabbas. Allra vanligast är malignt melanom, där antalet fall fördubblats under 2000-talet. 

Efter sommaren och många dagar i solen är det lätt att börja oroa sig. Hur står det egentligen till med alla prickar på min kropp? 

Nyheter24 har pratat med Elizabeth Johansson, sakkunnig på Cancerfonden som hjälper till att svara på de vanligaste frågorna om födelsemärken och hudcancer.

Elizabeth Johansson. Foto: Pressbild

Är hudförändringar farliga?

– Man ska vara uppmärksam på alla förändringar. Sen kan man få utslag av annan anledning, men det går ju bort efter några dagar. Man kan avvakta lite, så det inte är eksem eller utslag, säger Johansson.

När ska man kolla upp födelsemärken?

– Är man vuxen har man ju 50-60 prickar på kroppen, men börjar man se förändringar ska man kontakta vårdcentralen, säger hon.

Vilka födelsemärken är farliga? 

– Ett födelsemärke som förändras, som börjar bli oregelbundet i kanten, börjar växa, ändra färg, klia eller blöda. Det här gäller för malignt melanom. Det är de tecken man ska vara uppmärksam på.

Hur dödligt är malignt melanom?

Ungefär 500 personer dör av malignt melanom varje år, enligt statistik från Cancerfonden.

Hur behandlar man malignt melanom? 

– Efter att man gått till vårdcentralen, och läkaren hittar något skumt, så får man en remiss till hudläkare. Sedan opererar man bort förändringen, och den skickas på analys, säger Johansson och fortsätter: 

– Där tittar de hur cellerna ser ut och ställer diagnosen, så har man svaret. Ibland behöver man ta bort lite mer runt märket, ibland inte. 

Går det punktsmörja leverfläckar? 

– Nej, det här verkligen att lura dig själv. Har man nånting som står upp, och man är orolig ska man ta kontakt med sjukvården, säger Johansson och fortsätter: 

– Är man i solen ska man skydda sig med kläder, och använda man solskyddsmedel, men inte bara en liten punkt utan man smörjer in sig rikligt. 

Är stora pigmentfläckar farliga?

– Stora, släta "kaffe latte"-fläckar har har inget med hudcancer att göra. Det är bara en förändring som uppkommer, säger hon.

Så ser hudcancer ut

Tre olika typer av malignt melanom. Foto: Jan Lapins/Cancerfonden

Se fler exempel på födelsemärken som du ska kolla upp i spelaren ovan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!