Anna Starbrink (L) vill göra det möjligt att avskeda ovaccinerad vårdpersonal.
Anna Starbrink (L) vill göra det möjligt att avskeda ovaccinerad vårdpersonal. - Foto: Linus Svensson/TT och Claudio Bresciani/TT

L-förslaget: Vill kunna sparka ovaccinerad vårdpersonal

De som arbetar inom vård och omsorg och som vägrar att vaccinera sig mot covid-19 bör kunna sparkas. Det menar Liberalerna i Region Stockholm.
– Om det är arbetstagarens eller patientens rättigheter som kommer först, då ställer jag mig på patientens sida, säger Anna Starbrink (L).


Liberalerna i Region Stockholm vill göra det möjligt att avskeda vård- och omsorgspersonal som vägrar att vaccinera sig mot covid-19.

– Om det är arbetstagarens eller patientens rättigheter som kommer först, då ställer jag mig på patientens sida, säger sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) till Sveriges Radio och fortsätter:

– Vi tycker att det är helt orimligt att äldre människor och sköra människor ska riskera att bli smittade av personal för att de har valt att inte vaccinera sig.

Förslaget kräver lagändring

Det nya förslaget kräver att smittskyddslagen ändras eftersom den idag inte gör det möjligt att ställa krav på personal inom vård- och omsorgssektorn att varainerade mot sjukdomar som är smittsamma.

Under måndagen meddelade den socialdemokratiska oppositionen i regionen, samt Stockholms stad, att de nu öppnar för att utreda huruvida det vore möjligt, likt Region Dalarna, att neka ovaccinerade personer anställning inom sektorn.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.