Tisdag 26 Okt
Stockholm

L-förslaget: Vill kunna sparka ovaccinerad vårdpersonal

Anna Starbrink (L) vill göra det möjligt att avskeda ovaccinerad vårdpersonal.
Anna Starbrink (L) vill göra det möjligt att avskeda ovaccinerad vårdpersonal. Foto: Linus Svensson/TT och Claudio Bresciani/TT

De som arbetar inom vård och omsorg och som vägrar att vaccinera sig mot covid-19 bör kunna sparkas. Det menar Liberalerna i Region Stockholm.
– Om det är arbetstagarens eller patientens rättigheter som kommer först, då ställer jag mig på patientens sida, säger Anna Starbrink (L).

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Liberalerna i Region Stockholm vill göra det möjligt att avskeda vård- och omsorgspersonal som vägrar att vaccinera sig mot covid-19.

– Om det är arbetstagarens eller patientens rättigheter som kommer först, då ställer jag mig på patientens sida, säger sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) till Sveriges Radio och fortsätter:

– Vi tycker att det är helt orimligt att äldre människor och sköra människor ska riskera att bli smittade av personal för att de har valt att inte vaccinera sig.

Förslaget kräver lagändring

Det nya förslaget kräver att smittskyddslagen ändras eftersom den idag inte gör det möjligt att ställa krav på personal inom vård- och omsorgssektorn att varainerade mot sjukdomar som är smittsamma.

Under måndagen meddelade den socialdemokratiska oppositionen i regionen, samt Stockholms stad, att de nu öppnar för att utreda huruvida det vore möjligt, likt Region Dalarna, att neka ovaccinerade personer anställning inom sektorn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela