Charlotte Wechlin och hunden Arvidh attackerades av våldsmannen i Ystad.
Charlotte Wechlin och hunden Arvidh attackerades av våldsmannen i Ystad. - Foto: Privat

Charlotte, 57, och hunden attackerades av våldsman: "Skräckslagen"

Ännu en hund, denna gång en valp, har fallit offer för den unga man som sedan i våras begått flera våldsdåd mot hundar och hundägare i Ystad.
– Jag var totalt skräckslagen, säger hundägaren Charlotte Wechlin som själv blivit attackerad av mannen.


Det var under våren som en man i 20-årsåldern, med jämna mellanrum, började attackera små hundar och dess ägare i centrala Ystad.

Vid 20-tiden den 7 april gav sig mannen på Charlotte Wechlin, 57, och hennes hund Arvidh när de möttes vid stadens gågata. 

– Han kommer från sidan. Han tittar mig inte ens i ansiktet. Han har en otrolig intensitet när han hoppar upp i luften och sparkar min hund i huvudet. Det går på en sekund, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag var totalt skräckslagen. Jag var så chockad.

”Totalt vansinnig, men säger inte ett ord”

Vid tiden för attacken var det påsklov och flera människor, däribland barn, blev vittnen till hur hunden Arvidh skrek av smärta och sedan slet sig ur Charlottes koppel.

– Då springer den här mannen efter mig, trycker upp mig mot en tegelvägg, börjar sparka mig och tar armen mot min hals. Han är totalt vansinnig, men säger inte ett ord, berättar Charlotte och fortsätter vidare:

Hunden Arvidh. Foto: Privat

– Jag är en otroligt trygg människa, men jag hinner tänka ”det här klarar jag inte”.

Till slut kom en man med hund till hennes undsättning och våldsmannen flyr från platsen. 

Han omhändertogs senare enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, misstänkt för misshandel och djurplågeri, vilket Nyheter24 då rapporterade om.

Våldsmannen rör sig fritt i Ystad

Många Ystadbor slöt upp i sökandet efter Arvidh, och efter två timmar och tjugo minuter hittades han av Charlottes väninna. 

Än idag är hunden, såväl som Charlotte själv, traumatiserade av händelsen. Att mannen dessutom bor i närheten, och att han så sent som under tisdagen anföll ytterligare en kvinna med en hundvalp, gör inte saken bättre.

Charlotte Wechlin. Foto: Privat

 I förra veckan mötte jag honom två gånger. Jag tog Arvidh och rusade in i min bil som stod där. Han bara hånflinade. Han känner inte igen mig, men den här kvinnan som han överföll igår, det hade kunnat vara jag igen, säger Charlotte.

"Han behöver ju vård"

Charlotte beskriver det hela som "otroligt frustrerande", och uppger att hon haft kontakt med polisen flera gånger, men att de inte kan säga mer än att de arbetar med fallet.

– Mig veterligen är han inte frisk. Han behöver ju vård. Jag kan inte riktigt förstå att han inte tas om hand av psykiatrin. Han begår ju våld, säger hon.

Nyheter24 har tidigare varit i kontakt med polisen med anledning av attackerna, och de delar bilden av att mannen inte är vid sina sinnes fulla bruk.

Foto: Daniella Backlund/SvD/TT

– Det här är en person som inte mår bra, med någon form av psykisk störning, och det är ofta de som faller mellan stolarna tyvärr, sa Joakim Sjöberg vid Ystadpolisen då. Läs mer om det här.

Förundersökning mot mannen pågår

Flera polisanmälningar om djurplågeri har riktats mot mannen, och en förundersökning pågår.

– Jag hoppas kunna väcka åtal mot honom inom kort. Jag skyndar på utredningen så mycket jag kan, säger den ansvariga åklagaren Ann-Charlotte Svedlund till Ystads Allehanda på tisdagen.

Vidare uppger Svedlund att hon kan komma att begära mannen häktad om han fortsatt begår liknande brott – förutsatt att dessa har en viss dignitet.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Åklagaren vet dock ännu inte vilket straff hon i så fall kommer att yrka på.

– Men jag kan säga att det finns personer som hamnar mellan sjukvården och rättsväsendet. Det händer ganska ofta, säger hon till tidningen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.