Onsdag 27 Okt
Stockholm

Rapport om dödsolyckan i Markaryd klar: "Förstod direkt"

Räddningstjänstens rapport från dödsolyckan utanför Markaryd är färdigställd.
Räddningstjänstens rapport från dödsolyckan utanför Markaryd är färdigställd. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT och Johan Nilsson/TT

Räddningstjänsten har nu färdigställt rapporten från olyckan utanför Markaryd då konstnären Lars Vilks och två poliser omkom.
”Jag förstod direkt att vi inte kunde rädda någon från detta”, skriver räddningsledaren enligt Smålandsposten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var den 3 oktober som konstnären Lars Vilks och två poliser ur hans personskydd omkom i en bilolycka utanför Markaryd i södra Småland. Den över fyra ton tunga livvaktsbilen hade då krockat med en lastbil.

Nu är rapporten från räddningsinsatsen färdigställd. 

"Kunde inte rädda någon från detta"

Räddningstjänsten anlände till olycksplatsen på E4:an drygt tio minuter efter att den inträffat och beskriver, i rapporten, hur det då "brinner mycket kraftigt". Man kunde också snabbt konstatera att livvaktsbilen då befann sig under lastbilen.

”Jag förstod direkt att vi inte kunde rädda någon från detta”, skriver räddningsledaren i rapporten enligt Smålandsposten.

Räddningarbetet beskrivs som "fantastiskt"

Istället fokuserade man på att släcka den pågående branden och att rädda lastbilschauffören som satt fast i förarhytten – något man lyckades med. 

– Det var fantastiskt att vi kunde rädda lastbilschauffören för där fanns det hög värmepåverkan och brandmännen jobbade snabbt och effektivt, säger Anders Johansson, räddningschef i Markaryd, till Smålandsposten och fortsätter:

– Det låter hemskt att säga att en räddningsinsats har gått bra när tre personer har avlidit. Men all samverkan mellan räddningstjänst, polis och ambulans gick jättebra.

Samtliga som arbetade vid olyckan har erbjudits krisstöd. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela