Räddningstjänstens rapport från dödsolyckan utanför Markaryd är färdigställd.
Räddningstjänstens rapport från dödsolyckan utanför Markaryd är färdigställd. - Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT och Johan Nilsson/TT

Rapport om dödsolyckan i Markaryd klar: "Förstod direkt"

Räddningstjänsten har nu färdigställt rapporten från olyckan utanför Markaryd då konstnären Lars Vilks och två poliser omkom.
”Jag förstod direkt att vi inte kunde rädda någon från detta”, skriver räddningsledaren enligt Smålandsposten.


Det var den 3 oktober som konstnären Lars Vilks och två poliser ur hans personskydd omkom i en bilolycka utanför Markaryd i södra Småland. Den över fyra ton tunga livvaktsbilen hade då krockat med en lastbil.

Nu är rapporten från räddningsinsatsen färdigställd. 

"Kunde inte rädda någon från detta"

Räddningstjänsten anlände till olycksplatsen på E4:an drygt tio minuter efter att den inträffat och beskriver, i rapporten, hur det då "brinner mycket kraftigt". Man kunde också snabbt konstatera att livvaktsbilen då befann sig under lastbilen.

”Jag förstod direkt att vi inte kunde rädda någon från detta”, skriver räddningsledaren i rapporten enligt Smålandsposten.

Räddningarbetet beskrivs som "fantastiskt"

Istället fokuserade man på att släcka den pågående branden och att rädda lastbilschauffören som satt fast i förarhytten – något man lyckades med. 

– Det var fantastiskt att vi kunde rädda lastbilschauffören för där fanns det hög värmepåverkan och brandmännen jobbade snabbt och effektivt, säger Anders Johansson, räddningschef i Markaryd, till Smålandsposten och fortsätter:

– Det låter hemskt att säga att en räddningsinsats har gått bra när tre personer har avlidit. Men all samverkan mellan räddningstjänst, polis och ambulans gick jättebra.

Samtliga som arbetade vid olyckan har erbjudits krisstöd. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.