Läkemedelsverket manar till försiktighet vad gäller halloweensmink för barn.
Läkemedelsverket manar till försiktighet vad gäller halloweensmink för barn. - Foto: Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT och Carl-Olof Zimmerman/TT

Varningen: Tänk på detta när du köper halloweensmink till barn

Halloween ligger runt hörnet och med det följer också att många barn kommer att klä ut sig och sminkas inför maskerader och andra former av firanden. Men enligt Läkemedelsverket brister många sminkprodukter riktade till barn – och kan innehålla farliga ämnen.


Det var under 2016 som Läkemedelsverket genomförde en granskning av drygt 800 sminkprodukter som riktade sig till barn, däribland flera som var avsedda för maskeradsminkningar.

Läkemedelsverket: "Förbjudna ämnen i produkten"

I slutrapporten konstaterade man att varannan produkt påvisade brister av olika slag. Men hur ser läget då ut nu, inför årets firande av halloween?

Foto: Peter Morrison/AP/TT

– I och med att kosmetiska produkter inte förhandsgodkänns går det inte konkret att säga hur bilden är i Sverige i dag, säger Elmira Tavoosi, toxikolog och utredare för kosmetiska produkter på Läkemedelsverket, till Nyheter24 och fortsätter:

– Däremot har tidigare stickprov visat att det förekommer olika typer av brister och där är den allvarligaste bristen att det finns förbjudna ämnen i produkten.

Att tänka innan du köper smink till barn

Enligt Tavoosi finns det en rad saker som ska finnas på sminkprodukter som är säkra för barn:

  • Innehållsförteckning med en ingredienslista i enlighet med INCI (International Nomenclature for Cosmetic Ingredients).
  • Användarinstruktioner och eventuella varningstexter skrivna på svenska.
  • Tydliga anvisningar om hur produkten ska användas.
  • Ett företagsnamn med en adress inom EU/EES.

Vidare manar Tavoosi till viss försiktighet när det gäller köp av sminkprodukter via nätbaserade butiker eftersom dessa kan sälja produkter från andra marknader som inte uppfyller kraven inom EU. Därför blir det särskilt viktigt att kontrollera företaget som står bakom webbshopen i fråga.

Foto: Fredrik Persson /TT

– Huvudansvaret för produkternas säkerhet och att reglerna följs ligger hos det ansvariga företaget. Både Läkemedelsverket och Sveriges kommuner kontrollerar kosmetiska produkter i Sverige, säger Tavoosi och betonar att de kontinuerligt utför stickprov.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!