En man i 30-årsåldern skickades hem från två sjukhus och avled senare av en blodpropp.
En man i 30-årsåldern skickades hem från två sjukhus och avled senare av en blodpropp. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Claudio Bresciani/TT

Man i 30-årsåldern död – blev hemskickad från två sjukhus

En man i 30-årsåldern dog efter att läkare på två olika sjukhus skickat hem honom med en blodpropp i hjärnan. Skarp kritik riktas nu mot båda sjukhusen.


Mannen kom in till akuten på Sankt Görans sjukhus i Stockholm med svår huvudvärk och yrsel. Akutläkaren gjorde en första bedömning och lämnade sedan över patienten till jourhavande läkare på neurologen, rapporterar Mitti Stockholm.

Där bedömde en olegitimerad underläkare att smärtorna var muskulära och skickade hem mannen.

Åkte till annat sjukhus – dog av blodpropp

Dagen därpå sökte han vård på Karolinska universitetssjukhuset. Då hade han pulserande tinnitus och kräkningar. Fortfarande hittades ingen orsak.

Först nästa dag, då röntgenbilderna granskades av en specialist inom neurologi, upptäcktes proppen i hjärnan. Mannen lades in på Karolinskas akut och fick blodförtunnande läkemedel. Då tillståndet förvärrades inleddes en behandling för att lösa upp proppen – men mannen avled.

Har anmälts till Ivo

En anhörig till honom, tillika läkare, misstänkte direkt att mannen fått en propp eller blödning i hjärnan. Den anhörige har anmält händelsen, som inträffade 2018, till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som nu kritiserar båda sjukhusen.

Sankt Görans klandras för att ha låtit en olegitimerad läkare arbeta självständigt och Karolinska för att ha skickat hem mannen utan att konsultera en neurolog.

Sankt Görans sjukhus uppger att ärendet är "djupt tragiskt" och skriver i ett mejl att det alltid finns legitimerade läkare på plats.

IVO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!