Svenska barn mår näst bäst i Europa

- 21/04/2009, 17:27 -

Svenska barn mår näst bäst av alla unga i Europa.

Bara barnen i Holland mår bättre än de svenska ungarna, enligt en ny undersökning.

I en brittisk studie som listar hur barn och unga mår i 29 europeiska länder klarar sig de nordiska länderna bra. Sverige kom tvåa och de övriga nordiska länder lade beslag på platserna tre till och med sex. Bara Holland lyckades slå Norden, rapporterar utländska nyhetsbyråer.

I studien har ett flertal kriterier jämförts, till exempel barns matvanor, hur de bor och risken för dödsfall i unga år.

Sverige var i den övre tredjedelen i de flesta kategorierna och toppar listan över barn och ungas hälsa.

Men Göran Harnesk, generalsekreterare för Barnens rätt i samhället, säger att det finns en fara med sådana undersökningar.

– Ofta när det kommer internationella jämförelser är det jämförelser utifrån ekonomiska och materiella värderingar. Där vet ju alla att Sverige har det bra, säger han till TT och fortsätter:

– Risken är att man tappar bort det som är vårt problem, att barn känner sig mer utsatta och ensamma med sina frågeställningar.

Undersökningen är utförd av Yorks universitet i Storbritannien på uppdrag av organisationen Child Poverty Action Group. Den baseras på material från 2006 och tar alltså inte någon hänsyn till finanskrisen.

Skrivet av: