Lördag 21 Maj
Stockholm

Mohammad Rajabis liv i fängelset – efter Arbogafallet

Mohammad Rajabi dömdes för mord och mordförsök i Arbogafallet.
Mohammad Rajabi dömdes för mord och mordförsök i Arbogafallet. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Jessica Gow/TT

Mohammad Rajabi dömdes för mord och mordförsök i det omtalade Arbogafallet. Men varför fick han inte livstidsstraff, och hur har hans liv sett ut efter domen? Nyheter24 reder ut det hela.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i augusti 2016 som det uppmärksammade sommarstugemordet inträffade utanför Arboga. 

Senare dömdes Johanna Möller, 46, och hennes pojkvän, Mohammad Rajabi, för mordet på Möllers pappa och mordförsöket på hennes mamma. Läs mer om det här.

Mohammad Rajabis ålder gav lägre straff 

Medan Johanna Möller, som i media blev känd som "Arbogakvinnan", fick livstids fängelse, dömdes Mohammad Rajabi till 14 års fängelse och utvisning.

Att Rajabi fick ett lindrigare straff berodde, till stor del, på hans ålder – vilket var en central fråga under rättegången mot honom. 

Men när åklagaren tog emot ID-handlingar från Iran, vilka indikerade att Rajabi varit 20 år gammal vid tiden för brotten, drog hon tillbaka sitt yrkande på livstids fängelse. Han dömdes därför till 14 års fängelse – ett straff som även slogs fast i hovrätten.

Mohammad Rajabi i tingsrätten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Vid bestämmandet av strafftidens längd har hovrätten att utgå ifrån att Mohammad Rajabi var drygt tjugo och ett halvt år vid tidpunkten för gärningarna", står i domen från Svea hovrätt, som Nyheter24 tagit del av, och som fortsätter:

"Det straff om fjorton års fängelse som tingsrätten har bestämt är det längsta straff som får dömas ut för brottslighet av aktuellt slag begången av någon som var under 21 år vid tidpunkten för brotten."

Mohammad Rajabi sitter idag på Tidaholm

Efter domen ville Mohammad Rajabi placeras på Salberga, men Kriminalvården gav honom avslag.

"Mohammad Rajabi har framfört önskemål om placering i anstalten Salberga. Han önskar studera svenska och engelska under verkställigheten.", skriver man i beslutet, som Nyheter24 tagit del av, och fortsätter:

Foto: Jessica Gow/TT

"Anstalten Tidaholm bedöms vara lämplig anstalt som tillhandahåller passande säkerhet och sysselsättning samt bedöms lämplig ur klientkonstellationshänseende."

Fått varningar i fängelset

När Mohammad Rajabi väl placerades på Tidsholmsanstalten dröjde det inte länge innan han hamnade i trubbel. 

I början av mars och i slutet av april 2018 fick Rajabi varningar efter att ha vägrat att lämna urinprov i samband med ett drogtest, vilket VLT då var först att rapportera om. Han har också, under en kortare tid, hållits isolerad.

Sedan dess tycks Rajabi ha hållit låg profil på anstalten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela