Rikspolischef Anders Thornberg talar vid Folk och Försvars rikskonferens i Stockholm.
Rikspolischef Anders Thornberg talar vid Folk och Försvars rikskonferens i Stockholm. - Foto: TT

För få börjar polisutbildningen – M kräver plan

Rikspolischefens uppfattning är ändå att målet går att nå, enligt vad han sade på en pressträff i samband med Folk och Försvars rikskonferens häromdagen.


I höstas var det drygt 900 som började på polisutbildningarna i landet och det är 100 för lite, enligt Thornberg. Nu under vårterminen har bara 650-700 inlett sin skolning till polis. Till höstterminen för 2022 har hittills 285 antagits men rekryteringen fortsätter.

— Men vi måste upp till 1 000 varje termin, får vi inte det så klarar vi det inte, säger Thornberg.

Moderaterna kräver att regeringen lägger fram en tidssatt åtgärdsplan för att öka takten och ansträngningarna. Inte bara på grund av vad rikspolischefen säger utan också utifrån en rapport som partiet beställt från Riksdagens utredningstjänst om utsikterna att nå målet.

— Det står ju helt klart att det inte går med dagens takt. Vad krävs för att regeringen ska vakna, undrar Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för M.

Han vill se ytterligare satsningar på att höja lönerna, att införa betald polisutbildning eller möjlighet att skriva av studielån efter fem års tjänst.

Men mer måste, enligt Forssell, göras för att poliser ska få en rimligare arbetsmiljö. Det behövs hårdare lagar och straff för de som hotar, förolämpar eller attackerar poliser än vad som gäller idag.

"Duktiga civilanställda"

Anders Thornberg ser en möjlighet att delvis täcka upp för tomma platser med på polisskolorna genom specialanpassade utbildningar för personer som redan är anställda i myndigheten.

— Vi har många duktiga civilanställda och just nu har vi ett hundratal med akademisk bakgrund som på betald arbetstid får utbilda sig till poliser på ett år, i stället för två och ett halvt år. De får pröva på samma sätt som alla andra för att komma in, säger Thornberg.

Det finns också en utbildning för civilanställda utan akademisk utbildning där det går att läsa till polis på halvtid under två och ett halvt år. Rikspolischefen framhåller att myndigheten jobbar hårt med rekrytering men att konkurrensen om män och kvinnor i de åldersgrupper som är mest aktuella är hård eftersom också Kriminalvården och Försvarsmakten har ett stort behov av ett utökat antal anställda.

Utbildning på distans

Myndigheten försöker också att anpassa utbildningen för att fler ska kunna läsa en del av den på distans. Man ser över om det går att flytta platser mellan de orter där poliser utbildas, eftersom söktrycket är olika stort beroende på var i landet det är. Umeå har till exempel inte ett lika stort antal sökande som skolorna i Stockholm och Borås.

Ambitionen är att minst två tredjedelar av de 10 000 som Polismyndigheten ska växa med från året då regeringen uttalade sitt mål, 2017, till ingången på 2025 ska vara poliser. Det totala antalet polisutbildade i myndigheten ska då vara 26 200, enligt Thornberg. Därutöver finns civilanställda som också ska ha ökat ordentligt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!