Två av de dömda greps i mars förra året med 100 kilo hasch i en resväska.
Två av de dömda greps i mars förra året med 100 kilo hasch i en resväska. - Foto: TT

Skärpta straff för narkotikasmugglare

I mars 2021 greps en man och en kvinna i Stockholmsområdet med en resväska innehållandes 100 kilo hasch. Polisen kom de båda på spåren genom information från den krypterade kommunikationstjänsten Anom.


Mannen och kvinnan åtalades i september tillsammans med ytterligare två män för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

Kvinna döms

Kvinnan friades, men de tre männen dömdes i november till fängelse. En av dem dömdes för bland annat grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott till sex års fängelse.

En annan dömdes för grovt narkotikabrott till tre års fängelse, och den tredje för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott till två års fängelse.

Kvinnans friande dom, samt domarna mot männen som dömdes till kortare fängelsestraff överklagades till hovrätten – som nu meddelat dom.

Första åtalet

Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer nu kvinnan till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott, enligt polisens hemsida.

Den man som dömdes till två års fängelse får i hovrätten fyra år och sex månaders fängelse. Mannen som dömdes till tre års fängelse får förlängt straff med sex månader.

Höstens tingsrättsdomar var det första större åtalet baserat på bevisning från den krypterade kommunikationstjänsten Anom. Tjänsten, välanvänd i kriminella kretsar, skapades och administrerades i hemlighet av amerikanska FBI.

Hovrättsmålet är det första där högre instans tagit ställning till bevisning från Anom.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.