Tisdag 24 Maj
Stockholm

Riksdagen bantas igen efter smittspridningen

Det blir ingen fulltalig riksdag på onsdag. Arkivbild.
Det blir ingen fulltalig riksdag på onsdag. Arkivbild. Foto: TT

"Mot bakgrund av den stora smittspridningen i samhället har gruppledarna i en separat överenskommelse enats om tillfälliga justeringar i kvittningssystemet som utgår från 100 utkvittade ledamöter", säger Norlén enligt ett pressmeddelande från riksdagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det innebär att max 249 ledamöter, i jämförelse med ordinarie 349, ska befinna sig i riksdagen samtidigt.

Överenskommelsen gäller till och med den 13 februari, men behovet av begränsningarna kommer att prövas av gruppledarna varje vecka.

"Gruppledarna och jag har också kommit överens om andra åtgärder, som större restriktivitet vid besök i riksdagens lokaler", säger Norlén.

Det handlar bland annat om att besök i riksdagens lokaler endast bör tas emot om det är mycket angeläget för det parlamentariska eller partipolitiska arbetet eller för det internationella utbytet. Alla som närvarar i kammaren under voteringar uppmanas att bära munskydd, och munskydd rekommenderas även vid andra sammanträden i kammaren med stor närvaro.

Besluten om begränsningar fattas med anledning av den höga smittspridningen av coronaviruset. Förra veckan testade bland andra statsminister Magdalena Andersson (S), Miljöpartiets Per Bolund och Centerns Annie Lööf positivt för covid-19.

Tidigare under pandemin har riksdagen varit än mer begränsad. Mellan mars 2020 och september förra året tilläts endast 55 ledamöter i kammaren vid omröstningar. Men från och med riksmötets öppnande den 14 september tilläts åter samtliga 349 ledamöter att ta plats i kammaren samtidigt.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela