Två skridskoåkare som gått igenom isen kunde ta sig upp för egen maskin, men befinner sig på en ö kraftigt nedkylda. Arkivbild.
Två skridskoåkare som gått igenom isen kunde ta sig upp för egen maskin, men befinner sig på en ö kraftigt nedkylda. Arkivbild. - Foto: TT

Två personer genom isen i Kinda

Två skridskoåkare har gått genom isen på sjön Åländern öster om Rimforsa i Östergötland.


Larmet om befarad drunkning kom till polis och räddningstjänst under eftermiddagen. Personerna kunde själva ta sig upp ur vattnet till en ö där de via telefon kunde kommunicera med räddningstjänsten.

— De två, en man och en kvinna, är lokaliserade till Åländersö där de efter omständigheterna mår bra, men de är kraftigt nedkylda, säger Mikael Kalered, vakthavande befäl på räddningstjänsten Östra Götaland.

Två militära helikoptrar som råkade befinna sig i området kunde vid 15.30-tiden gå ner på ön och transportera de nödställda personerna till väntande ambulanser på fastlandet.

— Isarna är förrädiska i Östergötland. Vi har både hav och sjö och kanske är isarna lite stabilare på sjöarna, men med tanke på hur temperaturen växlar med kyla under natten och varmare under dagen så hinner isarna inte frysa till under en längre tid, säger Mikael Kalered.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Hököpinge", skriver polisen på sin hemsida.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.