Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild
Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild - Foto: TT

Andersson bjuder till möte om säkerhetsläget

Regeringen öppnade redan för några dagar sedan för överläggningar med oppositionen i ljuset av de ökande ryska hotet mot Ukraina och de ryska säkerhetspolitiska kraven på Nato och USA.


— Statsministern vill ha en nära dialog med övriga partiledare, säger statsministerns pressekreterare Darina Agha till TT.

Överläggningar

Moderatledaren Ulf Kristersson och Centerledaren Annie Lööf har i en debattartikel nyligen krävt partiledaröverläggningar och att försvarsberedningen återinkallas.

"Vi behöver noga analysera hur Sverige ska navigera i en ny säkerhets­politisk omvärld. Om denna strategi söker vi inte strid, utan tvärtom bred nationell enighet", skrev Kristersson och Lööf.

Även Liberalerna framförde nyligen önskemål om att regeringen kallar in försvarsberedningen och höjer den militära beredskapen.

— Spänningen på gränsen mellan Ukraina och Ryssland menar vi är ett reellt säkerhetshot mot Sverige, sade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Hänvisar till utskott

Nu har statsministern bjudit in riksdagens partiledare till ett möte i regeringskansliet på onsdag. Hennes pressekreterare vill dock i övrigt inte ge några detaljer om vad som kommer att tas upp på mötet.

När det gäller information i övrigt från regering till riksdag om det säkerhetspolitiska läget hänvisas till att det sker i etablerade former, till exempel i berörda utskott.

Det säkerhetspolitiska läget togs upp även vid ett möte mellan statsministern och partiledarna 12 januari, men det var i samband med att regeringen informerade om pandemiåtgärder. Flera av partiledarna uttryckte missnöje efter det mötet och krävde överläggningar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.