Per Engström, kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen drönare säger att insatsen nu kommer att trappas ned. Arkivbild.
Per Engström, kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen drönare säger att insatsen nu kommer att trappas ned. Arkivbild. - Foto: TT

Polisen trappar ned drönarinsats

Per Engström, som är kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen drönare, säger till TT att det nu lugnat ned sig betydligt med observationer av drönare.


— Vi har nu kommit i kapp med avrapportering, inhämtning av information med mera och har kunnat avfärda huvuddelen av de här drönarna på olika sätt. Vi har kunnat få naturliga förklaringar till de flesta av drönarobservationerna, säger Per Engström.

Det var flygplan

De förmodade drönarna har bland annat visat sig vara flygplan.

— Vi har gjort jämförelser med tidtabeller och annan flygteknisk data och på det sättet kunnat avgöra vissa saker.

Att ett flygplan, under dygnets mörka timmar, kan uppfattas som en drönare är inte så konstigt, säger Per Engström.

— Det är svårt att göra de här observationerna på rätt sätt. Det är mörker inblandat vid de flesta observationerna vilket gör avståndsbedömningen väldigt svår.

Den särskilda nationella händelsen som inleddes när drönarobservationerna började rapporteras in till polisen kommer nu under veckan att trappas ned.

Säpo utreder

— Vi börjar mer och mer komma mot att det inte är någon speciell ökad aktivitet jämfört med normalbilden, säger Per Engström.

Några av observationerna som gjordes tidigare i månaden har lämnats vidare för utredning av Säkerhetspolisen. Vice chefsåklagare Hans Ihrman, som leder förundersökningen om de observationer som gått till Säpo, sade till TT förra veckan att det då endast gällde observationer som gjorts vid kärnkraftsverk.

TT har sökt Hans Ihrman för en kommentar om hur utredningarna kring dessa observationer fortskrider men har inte nått honom.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tesla levde inte upp till förväntningarna

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.