Sverigedemokraterna diskuterar fortsatt om det är bäst att sitta i regering eller ej vid ett maktskifte.
Sverigedemokraterna diskuterar fortsatt om det är bäst att sitta i regering eller ej vid ett maktskifte. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Janerik Henriksson/TT

Jimmie Åkesson (SD) om att sitta i regering: "Diskuterar"

Sverigedemokraterna fortsätter att analysera frågan om det är bäst att sitta i en regering eller stödja den från utsidan.
– Vi diskuterar fortfarande vad vår roll ska vara, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson inför ett eventuellt maktskifte i höst.


Sverigedemokraterna har gett olika besked när de fått frågan om de vill ingå i en regering eller inte om det blir ett maktskifte efter riksdagsvalet i höst.

Richard Jomshof (SD): Bättre att sitta i regering

Inför SD:s landsdagar på senhösten sade till exempel partisekreteraren Richard Jomshof att partiet hade kommit fram till att det är bättre att sitta i en regering än att agera stödparti utanför. Och det skulle inte gå så bra för en M-KD-regering om SD stängdes ute, antydde han.

Jimmie Åkesson (SD): "Vi analyserar"

Moderaterna och Kristdemokraterna har hittills sagt att regeringsdörren är stängd för Sverigedemokraterna, men att de räknar med stöd från sidan av partiet. Jimmie Åkesson säger att hans parti ännu sitter och överväger vad som vore bäst.

— Vi analyserar hur det har sett ut i andra länder när partier gett sig in eller inte i regeringen, säger Åkesson.

Sverigedemokraterna tittar på övriga Norden

Ett ämne är att se hur det har gått och går för likasinnade partier i andra nordiska länder. Dansk Folkeparti valde att, som stort parti, stå utanför regeringen och utöva sin makt på den från det hållet. Nu är DF en femtedel av sin tidigare storlek och fjärran från sin tidigare maktposition.

I Finland minskade stödet för Sannfinnländarna som regeringsparti, men steg när de lämnade. Och i Norge lämnade Fremskrittspartiet den borgerliga regeringen 2020 med motiveringen att de inte fick igenom tillräckligt av sin politik.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!