Torsdag 11 Aug
Stockholm

Så jobbar den svenskhatande sekten på nätet

westboro baptist church hatar homosexuella.
1 av 4
westboro baptist church hatar homosexuella. Foto: Scanpix
En medlem i Westboro Baptist Church
2 av 4
En medlem i Westboro Baptist Church. Foto: Scanpix
Här syns de utanför högsta domstolen i Washington.
3 av 4
Här syns de utanför högsta domstolen i Washington. Foto: Scanpix
Gud hatar väldigt mycket enligt medlemmar i Westboro Baptist Church
4 av 4
Gud hatar väldigt mycket enligt medlemmar i Westboro Baptist Church. Foto: Scanpix

Westboro Baptist Church är kända för sitt hat mot homosexuella, USA och Sverige. Nu berättar de i en intervju hur de utnyttjar nätet för att få fram sitt budskap.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Hatet mot Steve Jobs och kärleken till hans uppfinningar.


När Apple-grundaren Steve Jobs i fjol gick bort var det många världen över som ville uttrycka sin beundran för hans livsverk. En som emellertid gick mot strömmen var Margie J. Phelps, dotter till Fred Phelps som 1955 grundade hatsekten Westboro Baptist Church

Sedan dess har sekten gjort sitt bästa för att trycka ut sina åsikter så långt det är möjligt, och svenskar kanske minns dem från tsunamikatastrofen 2004 då de med hjälp av hemsidan GodHatesSweden.com hävdade att vi hade oss själva att skylla för våra förlorade familjemedlemmar. Med samma aggressiva tonläge tog 2010 Margie J. Phelps sig an Steve Jobs död, och twittrade bl.a att han var dömd till en evighet i helvetet. 

Det som fick läsarna att höja på ögonbrynen var dock att tweeten signerades med "sent via iPhone". Phelps hade alltså använt Steve Jobs egna uppfinning till att kalla honom syndare. I en intervju med hemsidan Daily Dot beskriver hon hur hon tänkte.

- Jag är tacksam över att Gud använde den där gudshatande hedningen till att skapa iPhonen, precis som jag är tacksam över att Gud skapade internet och media i största allmänhet. De existerar alla för ett enda syfte: så vi i Westboro Baptist Church kan få ut vårt budskap till världen. 

Twitter finns av samma skäl, fortsätter Phelps med att säga, och Westboro Baptist Church kommer också fortsätta protestera mot sidan av precis samma skäl.

- Gud gav Twitters ägare en plattform, och de har nu en plikt att använda den för att se till att folk lyder Honom och slutar synda. Istället använder dem den för att bli rika och sprida smuts.

Hatet mot homosexuella


Homosexuella har alltid varit högst upp på Westboro Baptist Churchs hatlista, och deras blotta existens får sekten att ge upp alla tankar på kärleksbudskap och tolerans. Ovan ser vi hur en australiensisk talkshow utsätter en sektmedlem för lite samkönad flirt, men varför denna extrema besatthet i homosexualitet? För Daily Dot förklarar Margie J. Phelps att allt handlar om de tio budorden.

- Vi fokuserar på de tio budorden, men det var inte vi som gjorde frågan om homosexualitet till denna nations första prioritet. Det är falska horprofeter och syndfulla mediers fel.

- Den dag vårt land slutar galoppera mot samkönade äktenskap är den dag vi slutar prata om det. Men som både du och jag vet kommer det aldrig hända.

Westboro Baptist Church pratar mest om vad Gud hatar. På frågan om det finns något han älskar svarar Margie J. Phelps, något oprovocerat, att "vi alla" minsann ska få se när domedagen kommer. Men hon specifierar också att hatet har med vårt högmod att göra.

- Bibeln talar ofta om Guds hat och avsky för synden och de stolta syndarna, de som han skickar till helvetet för evigt. Hans hat är dock inte som den mänskliga känslan utan en suverän rättighet att skicka obotfärdiga olydiga förtappade syndare till helvetet. Det Gud älskar är ett ödmjukt, brutet och ångerfullt hjärta. 

"Mänskliga väggar är vår bästa publik"


På sistone har metoden att anordna mänskliga väggar för att förhindra Westboro Baptist Church från att demonstrera och störa vid begravningar eller minnesceremonier blivit populär. Senast var det vid minnesceremonin för offrena vid bioskjutningen i Aurora. Westboro Baptist Church hade utannonserat sin närvaro, men när flera hundra anti-demonstranter som tillsammans bildade en mänsklig vägg väl stod där dök de aldrig upp. Margie J. Phelps säger sig dock inte vara avskräckt av de mänskliga väggarna - snarare tvärtom.

- De är våra målgrupper, och extremt effektiva på att sprida vårt budskap. 

- Väggarna är ett svar på våra budskap, människorna som formar dem tänker inte på något annat medan de står där än våra ord. Media publicerar foto efter foto på dem där de står och inväntar våra ord. Inte ens i min vildaste fantasi eller mest kreativa stunder hade jag kunnat komma på en så fantastiskt underbar idé själv.

Trots att Westboro Baptist Church aldrig dök upp vid minnesceremonin i Aurora spreds senare bilder som verkade föreställa sektmedlemmar med skyltar - på plats. Det visade sig snabbt att det var fejk, och att sekten själva manipulerat bilderna. Är då inte detta lögn, och därmed syndfullt, enligt sektens egna logik? 

- Det är fotografisk parodi, inte lögn. De skyltar vi använder är nu välkända kulturella symboler, och vi placerar dem ständigt i hetluften genom allt från musikvideos till sociala medier. 

- Vi försöker inte lura eller sätta dit någon, vi vill bara varna er för helvetet.

Om de anhöriga till offrena för massmordet i Aurora uppskattar denna varning framgår inte genom intervjun.
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.