Såhär kommer det se ut när Curiosity landar
1 av 4
Såhär kommer det se ut när Curiosity landar - Foto: Scanpix
En tolkning av hur det kan se ut när Curiosity studerar sin omgivning
2 av 4
En tolkning av hur det kan se ut när Curiosity studerar sin omgivning - Foto: Scanpix
NASA presenterar Curiosity
3 av 4
NASA presenterar Curiosity - Foto: Scanpix
Kratern där Curiositys ska landa, närmare bestämt i det inringade området
4 av 4
Kratern där Curiositys ska landa, närmare bestämt i det inringade området - Foto: Scanpix

Så följer du den halsbrytande Marslandningen

På måndag landar en av de mest avancerade rymdbilar vi någonsin konstruerat på Mars yta. Men mycket kan gå fel fram tills dess.


Curiosity, NASA och Mars
Curiosity är en NASA-rover som sköts upp den 26 november 2011 och som ska landa på Mars på måndag morgon svensk tid. Rovern kommer är tre gånger så tung och dubbelt så bred som de tidigare Mars Exploration Rovers, Spirit och Opportunity, som landade på Mars 2004. När Curiosity har landat kommer den att analysera ett flertal prover från jorden och från stenar. Rovern förväntas arbeta i minst ett marsår (~2 jordår) och ska då utforska större del av ytan än någon tidigare rover. 
Framtiden för NASA innebär rovern Astrobiology Field Laboratory, med planerad uppskjutning år 2016. NASA är också intresserat av att borra ner i Mars yta för leta efter vatten. Några beslut om sonder för detta ändamål är ännu inte fattade, men ett förslag finns om farkosten Deep-drill Lander som ska kunna borra mer än 100 meter ner under ytan.

Källa: Wikipedia

På måndag morgon, samtidigt som hundratusentals svenskar släpar sig upp ur sängen och gör sig redo för jobbet, kommer det 225 miljoner kilometer härifrån avgöras om ett projekt som kostat 2,5 miljarder dollar blir fiasko eller succé. Det handlar om NASA-rovern Curiosity, som sedan ett och ett halvt år varit på väg mot Mars och nu äntligen ska landa. Dess uppdrag är mycket omfattande, säger fysikern Ella Carlsson Sjöberg - som skrivit både en avhandling och en bok om Mars - till Nyheter24:

- Man ska genom att granska ämnen i jorden titta på om förutsättningar för liv finns, eller har funnits, på Mars. Det är extra spännande att se hur förhållandena ser ut just i den krater där Curiosity ska landa, eftersom det finns indikationer på att flytande vatten funnits där. Dessutom exponeras flera olika jordlager där, vilket innebär att man kan leta noggrannare än på andra ställen.

Drömmen är att Curiosity hittar mikrober, men att det händer har Carlsson Sjöberg svårt att tro.

- Jag tror man måste leta sig betydligt längre ner under ytan för att kunna hitta det. Det finns nämligen tecken på termisk aktivitet i Mars, något som betyder att det kanske skulle kunna finnas flytande vatten långt under markytan. 

Komplicerad landningsprocess utan jordkontakt

Det är vid halv åtta-tiden på måndagmorgonen svensk tid som Curiosity, efter flera avancerade steg som alla måste gå helt rätt om rovern inte ska pulvriseras, landar på Mars sandiga mark. Amerikansk tid är klockan då 1.31 på natten, varför en hel del NASA-anställda kan tänkas sätta på en extra kanna kaffe på söndagkvällen. De som följer processen från rymdhögkvarteret i Washington, D.C. kommer dessutom behöva genomlidande sju nagelbitna minuter då Curiosity helt stängt ner kontakten med jorden. 

Det ögonblick man sedan får kontakt med rovern igen kommer en lättnadens suck dras över hela forskningsvärlden, då processen under vilken Curiosity landar är helt oprövad och ny. Bara genom att landa kommer rovern revolutionera rymdforskningsteknologin. Sedan kommer den sälla sig till de verktyg människan använt för att försöka förstå sin egen plats i universum, säger fysikern Ella Carlsson Sjöberg.

- Det är en extra bit i det stora pusslet om vad vi vet om liv på Mars. Beroende på vad vi hittar kommer vi kunna förstå en hel del också om hur livet uppstod på jorden - om det kom från Mars eller tvärtom - och generellt hur lätt liv har att uppstå i rymden.


"Seven minutes of terror" kallas den tidsperiod då NASA inte vet om något har gått fel i de många avancerade stegen i processen då Curiosity ska landa på Mars yta.

Följ landningen live

Om din chef är hygglig eller rymdintresserad, eller om du fortfarande har semester, finns det  flera sätt för dig att följa landningen live. Det bästa är kanske om du befinner dig i New York, då NASAs TV-kanal sänder direkt på storbildsskärm på Times Square. Annars kan du, som Ella Carlsson Sjöberg tänker göra, följa processen via deras hemsida, och om du har Twitter kan du också den kommenterad av proffsen på SciShow. Är du däremot en Google-person finns en förberedd hangout på Google+, där det vetenskapliga projektet SETI agerar värd. Och naturligtvis har Curiosity själv såväl Facebook som Twitter, där uppdateringarna om den spännande landningen kommer strömma. 

Fnyser du åt allt vad sociala medier heter kan Nyheter24 istället rekommendera den amerikanska rymdradiokanalen Third Rock, som lovat sända hela historien. Och glöm inte att hålla dina nyvakna tummar för att allt ska gå rätt på måndag morgon.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!