Tisdag 15 Jun
Stockholm

Här gör den svenska trollkarlen av trä nätsuccé

The Gambler överlistar ännu en förbluffad åskådare
1 av 3
The Gambler överlistar ännu en förbluffad åskådare. Foto: Youtube
Per Helldorff visar upp sin skapelse, som nu gjort nätsuccé.
2 av 3
Per Helldorff visar upp sin skapelse, som nu gjort nätsuccé. Foto: http://helldorff.se/
"Frans Sinatra" lyfter på hatten.
3 av 3
"Frans Sinatra" lyfter på hatten. Foto: http://helldorff.se/

En svensk träpryl som trollar bort en kula har de senaste dagarna charmat nätet. Nyheter24 ringer upp skaparen, som inte själv känner till sin framgång.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

350 000 personer har de senaste dagarna fascinerats av en liten solglasögonbärande trollkarl på Youtube. Det är bara en sak som är ovanlig: han är gjord av trä. Det är en av konsthantverkaren Per Helldorffs verk, utställda i hans och hustruns ateljé i Svalsjö i Östergötland, som charmat nätet.


När Nyheter24 når Per har han själv inte hört om framgångarna. Jaha, säger han förvånat. Det är nämligen varken han eller hans fru som spelat in själva filmsnutten, de har själva så dåligt internet att de inte ens kan titta på filmklipp.

– Nej, det är nog någon som varit i min utställningslokal. Folk brukar göra det, och så säger jag till dem att ”det här får du visa för hela världen”. Den här gången är det nån som faktiskt gjort det.

Per Helldorff kallar sin skapelse The Gambler. Man vevar på en arm under den, och så rör den med sina tre armar på olika koppar under vilka en kula ligger gömd - ett klassiskt gatutrollkarlstrick. Efter ett tag tittar den ner på bordet, och då ska man gissa var kulan ligger. Den är programmerad i elva olika varianter, men det är det ingen som fattar, säger Per. De tror det är magi.

Frans Sinatra och grodskåp med äggöverraskning

– I vår ateljé har jag en utställningslokal som heter Pers Mekaniska Kabinett. Där har vi, förutom The Gambler, en mekanisk Frank Sinatra. Jag brukar skämtsamt säga att det i själva verket är hans bror, Frans Sinatra. Han står där, med snygg hatt på huvudet, och när man vevar så rullar det fram en låttext. Så ska man fortsätta veva tills texten slutar, för då tar han av sig sin hatt som den artiga man han är och hälsar snyggt på dig. 

Dessutom finns det i Pers Mekaniska Kabinett något så ovanligt som ett kombinerat grod- och bokskåp - en rätt stor grej för besökarna, berättar Per. Även det bygger på vevmekanik.

– Det är ett snyggt skåp. Man vevar, och efter ett tag öppnas dörrarna sakta och en spotlight tänds. Den lyser på en groda som sitter inne i det stora skåpet, lite som Benjamin Syrsa. Sen fortsätter man veva, då uppifrån frigörs och faller ett stekt ägg ner på grodan. Och sen slår dörrarna igen med en jävla smäll. Folk skriker högt, hjälp! När dörrarna sen öppnas igen är ägget borta.

Inget internet trots succén

Det faller så jäkla snyggt, tillägger Per nöjt. Bristen på internet beklagar han när han får höra vilken succé hans prylar gör - klippet på The Gambler finns i skrivande stund upplagt på flera olika amerikanska hemsidor såväl som ungerska, franska och kroatiska. "Var kan jag få tag på en sånhär? Den är urhäftig", säger Redditanvändaren ksaj i en av kommentarerna till filmen. Mind-blowing kallas The Gambler av en blogg, genial av en annan.

– Ja det är ju jättekul, men det är Anna (Pers hustru, reds. anm.) som sköter allt det där. Jag är aldrig ute på internet, jag bara gör mina grejer. Jag odlar väl min svårtillgänglighet.

Frågan är, om Pers humor föder liknande nätsuccéer framöver, hur länge han kommer kunna fortsätta odla den.

Kommentera
Kopiera länk
Dela