På Reddit söker och delar användarna med sig av nakenbilder
1 av 2
På Reddit söker och delar användarna med sig av nakenbilder
Två av programmen som används för "fusking"
2 av 2
Två av programmen som används för "fusking"

Det nygamla sättet att läcka porrbilder

Har du laddat upp nakenbilder på dig själv på nätet? Då är det möjligt att du är en av hundratals drabbade av "fusking".


Photobucket

Photobucket är en webbtjänst för uppladdning av digitala bilder och videofilmer i privata eller publika fotoalbum. Det grundades 2003 av Alex Welch och Darren Crystal och finansierades av Trinity Ventures. Det övertogs av Fox Interactive Media 2007. Idag hanterar företaget bilder för det populära sociala mediet Twitter.

INTERNET. I veckan som gått har ett tio år gammalt knep för att få tagpå nakenbilder uppladdade till privata fotoalbum på nätet återaktualiserats,och det med råge. Det kallas ”fuskering” eller ”fusking”, ett ord somhärstammar från danskans ”fusker”vilket betyder ungefär samma sak som det gör på svenska. Årsgammal, inte sällanbortglömd, amatörporr har börjat skåda dagens ljus igen – och om du någonsintagit ett fräckt foto på dina underkläder eller brist därav, för att lägga uppoch länka till någon flamma, kan det vara dig som tusentals surfare just nusitter och svettas åt. En källa berättar för Nyheter24 att metoden är utspridd äveni Sverige.

– Det är ju så man alltid gör för att komma åt privatafotoalbum på typ Facebook och dylikt, busar med URL:en.

Idén föddes, enligt Know Your Meme, 2002 påen dansk blogg. Vid 2006 hade det blivit ett vanligt sätt att få tag på gömdabilder på den populära fototjänsten Photobucket, som då precis hade köpts avMyspace. Tekniken var då lika simpel som den är idag, och går ut på att gissafilnamn på andra foton med utgångspunkt i ett filnamn man känner till. Tillexempel kanske du har laddat upp en bild på dig och din hund, en bild du villatt jag ska se och därför skickar mig länken till. Säg att dess filnamn ilänken är IMG_001.jpg, och att webbadressen jag fått av dig därmed också slutarmed de bokstäverna. Ändrar jag då på webbadressen till till exempel IMG_002.jpgkanske jag hittar nästa bild du laddat upp, som till skillnad från din sötahund inte alls nödvändigtvis är något du vill att jag ska se. Tvärtom.

Photobucket har säkerhetsinställningar, men de gör bara attandra användare av tjänsten inte kan söka efter dina bilder på vanligt sätt.Gissar man rätt på webbadress hittar man emellertid allt. Och det gissandet harav tusentals smygtittare nu satts i system. Inte för att de behöver letamanuellt – flera mjukvaror och steg-för-steg-genomgångar har skapats för attautomatiskt kunna söka igenom möjliga bokstavs- och sifferkombinationer ijakten på avklädda bilder. Vanan att ladda upp nakenbilder i privata album påPhotobucket har försvunnit då kamerkvalitén på smartphones har ökat och de somvill skicka sex-sms till sin partner kunnat göra det via mobilen istället förvia mail, men många album ligger kvar bortglömda på sajten. Och nu scannas deefter porr.

Platser där jakten organiseras är t.ex. den socialalänktipsningssidan Reddit. På två underforum koordinerar man attackerna ochlägger upp de bilder man hittar, med rubriker som ”Söt och gravid!” och ”Havandekvinna skriker om att bli plundrad”. Andra länkar tillphotobucketanvändarkonton och uppmuntrar andra fuskare att söka genom just detkontot. Efter att en skribent på Buzzfeed uppmärksammat fenomenetsreinkarnation – om det nu någonsin varit dött – spred sig nyheten och Gawkerlyfte den vid flera tillfällen. Till exempel publicerade de ett mail från en anononym kvinna, vars föräldrar fått ett telefonsamtal från enman som sett framfuskade nakenbilder på henne.

– Inte bara att de stal nakenbilder på mig, de koppladeockså ihop dem med personlig information om mig. (…) Bilderna var på intet vismenade för hela världen, utan bara för min dåvarande pojkvän och det var därförde låg i ett privat album. Det verkade helt enkelt lättare än att maila honomdem. Och eftersom jag inte alltid är inne på Photobucket glömde jag bort dem –tills det var för sent. Jag skulle aldrig lagt upp dem på nätet iöverhuvudtaget, skriver hon.

Photobucket vidtog under förra veckan åtgärder motfusking-forumen på Reddit, och under några dagar låg den ena nere, men nuverkar båda underforum vara uppe igen med oförminskad styrka. Till Gawker sägeren Photobucket-representant att företaget ”just nu jobbar med federalamyndigheter för att avgöra om federalt brott begåtts i och med tillgripandetoch publicerandet av bilder från privata konton”. Dessutom har de varnat sinaanvändare för riskerna med att publicera nakenbilder. Trots det fortsätter underforumenpå Reddit att i högsta välmåga publicera nya fynd på ovetande nakna kvinnor. Hundratalsär drabbade. Hur ska du undvika att bli en av dem, undrar du? Jo, det finns ettväldigt enkelt och dessutom bergsäkert tips: lägg inte upp nakenbilder på digsjälv på nätet. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.

10 yrken där du får jobb direkt – och lön på upp till 35 000 i månaden

Det är lågkonjuktur, men det betyder inte att det är nattsvart på arbetsmarknaden för det. Nyheter24 listar tio yrken där möjligheterna till jobb är stor.

Ica-butiken betalar en miljon för säkerheten: "Det är hemskt"

Svensk dagligvaruhandel utsätts för allt fler brott. Fler än hälften av butikerna utsattes för allt från stöld till hot och våld under första kvartalet 2024. Och kostnaden för att stävja brottsligheten kostar handlarna enorma summor.

Två döms för djurplågeri på slakteri

Grisar och kor på ett skånskt slakteri utsattes för allvarliga och upprepade brott. Vid ett tillfälle blev två grisar slagna med en bräda och upprepade gånger fick djur otillräcklig bedövning.