Torsdag 6 Maj
Stockholm

Vad fan är en "klappturk"?

Thomas Böhlmarks omdiskuterade tweet
1 av 2
Thomas Böhlmarks omdiskuterade tweet. Foto:
"Skogsturken"
2 av 2
"Skogsturken". Foto:

Moderaternas Thomas Böhlmark kallade i går Nalin Pekgul för "klappturk". Jack Werner berättar vad det är, och reflekterar kring varför det inte är okej.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

TWITTER. Thomas Böhlmark, ansvarig för Moderaternas kommunikation isociala medier, kallade i lördags kväll den politiska motståndaren Nalin Pekgul(S) för ”klappturk” på Twitter. Det var i ett samtal med partikamraten MariaHagbom som uttrycket dök upp, till bådas stora och ”LOL”-ackompanjerade nöje.Nu är Böhlmark, som är politisk sekreterare i partiet, tillsvidare avstängd från sitt uppdrag. Hagbom å andra sidan värjer sig desperat från anklagelserna om rasism på sinblogg, där hon skriver bland annat ”Ibland skämtar vi faktiskt rätt mycket medvarandra utan att vara rasister för det”.

Men det ramaskri man hade kunnat vänta sig efter en sådanhär nyhet har uteblivit till förmån för ett frågetecken: vad är egentligen en”klappturk”?

För att få svaret måste vi resa tillbaka till 2003, tillDjäkneberget i Västerås. Det är en sommardag, då två vanliga killarsfrisbeekastande framför deras ögon förvandlas till ett gräl som ska sluta som ett avSveriges mest kända Youtubeklipp. I centrum står en ung man som fått en frisbeepå sig och blött ner sin skjorta – vad ska han göra med den?

Filmen dyker tre år senare under sin originaltitel ”Tooserious” upp på Flashback, där den tas emot med glädje och gamman. Flera hundra inlägg tar det dockförrän användaren CocZ – som i dag har Anders Behring Breivik som profilbild –att komma in och mynta det numera klassiska uttrycket ”skogsturk”. Resten är historia – skogsturken och de två frisbeekastande killarna har sedandess varit uppe i riksmedia och blivit en nationell kulturell referenspunkt.Men Flashback ville inte sluta där.

När skogsturkens popularitet tillsammans med nyhetens behagbörjade ebba ut hade nämligen ett uttryck skapats. Ordet ”skogsturken” hadeladdats med humor, rasistiska anspänningar och kulturkrockar, och det tog intelång tid förrän någon upptäckte att det gick att överföra de mycketklickvänliga känslorna till andra sammanhang. Dessutom hade den nyareferenspunkten en lockande dragningskraft. När man nu pratade om laserturken,fågelturken, dansturken, knullturken och så vidare så berättade man inte baraom ett potentiellt roligt Youtubeklipp, utan också ännu en kandidat tillkulturell kanonisering. Minns du hur stor skogsturken blev? Här finns en nyturk, kanske är det du som namnger honom och blir evig.

Framåt några år. Flashback-användaren "grispenna" startadekvällen efter valnatten den 19 september 2010 en tråd där hen fäste forumsanvändarnas uppmärksamhet på Nalin Pekguls handklappande påscen bredvid dåvarande partiledaren Mona Sahlin. Grispenna tyckte Pekgul såg roligut när hon applåderade, och fick medhåll av resterande användare. Och den här gången, fyra år efter skogsturken, tog detbara 13 inlägg för ett turkprefix att födas: entre klappturken.

Turkarna från Flashback är numera ett kulturellt fenomen ochett tvättäkta svenskt mem. Den del av mig som fascineras av bred-etableradenationella referenspunkter och svensk nätkultur älskar dem därför som ettförstfött barn. Men min rationella och empatiska sida ser problemet i dem:uttrycken som fötts ur filmen på frisbeeolyckan är inte sällan nedsättande,ofta hjärtlöst. På samma sätt som en gång Jelal Hashimi, som skogsturken heterpå riktigt, reduceras Nalin Pekgul ned till en rasistisk klyscha, en korkadinvandrare.

Moderaternas Thomas Böhlmark får gärna hänga på Flashback omhan vill. Att han därifrån tar med sig retorik som fötts ur många år av alltfrån tonårsmässig slentrianfördomsfullhet till djupt liggande äkta rasism kännsemellertid inte lika okej.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela