Lördag 15 Maj
Stockholm

Här är Hubble-teleskopets hemliga toppbilder

Ett vinnarbidrag på stjärngruppen NGC 1763
1 av 4
Ett vinnarbidrag på stjärngruppen NGC 1763. Foto: NASA / ESA / Josh Lake
Folkets röst-vinnarbidraget, på spiralgalaxen NGC 4100
2 av 4
Folkets röst-vinnarbidraget, på spiralgalaxen NGC 4100. Foto: NASA / ESA / Budeanu Cosmin Mirel
Ena kategorivinnaren föreställer galaxen NGC 6300
3 av 4
Ena kategorivinnaren föreställer galaxen NGC 6300. Foto: NASA / ESA / Brian Campbell
Spiralgalaxen Messier 77, som blev juryns andrafavorit.
4 av 4
Spiralgalaxen Messier 77, som blev juryns andrafavorit. Foto: NASA / ESA / Andre van der Hoeven

I mars utlystes en tävling för att hitta de bästa glömda bilderna teleskopet Hubble tagit. 3000 bidrag kom in, och nu har vinnarna utsetts.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

RYMDEN. Hubble-teleskopet har cirkulerat i omloppsbana sedan 1990,och har flera gånger tagit foton som hänfört människor över hela jorden. Ett avde kändaste kallas ”Hubble Deep Field” från 1995, och är resultatet av tiodagars konstant inzoomning på ett område i universum, stort som en tennisbollsett från 100 meter. Resultatet blev en myriad av stjärnor och galaxer, ochfotot har sedan det tagits kommit att betraktas som ett av tidernas viktigastevetenskapliga dokumentationer av rymden.

Trots att Hubble-teleskopets bilder är viktiga förvetenskapen hinner dock inte forskarna titta närmare på allt material denskickar tillbaka. Därför lanserades i mars en tävling, där allmänheten på nätet uppmanades att leta igenom de hundratusentals bilderna i teleskopetslager som inte granskats närmare och skicka in de bästa. Nästan 3 000 bidrag kom in, och nu har vinnarna av tävlingen presenterats.

Tävlingsbidragen anmäldes enligt NBC News i två kategorier – en för efterarbetade bilder och en för bilder som skickadesin som de hittades. I varje kategori utsågs 10 vinnare, som belönas med alltfrån Hubble-tröjor och Apple-produkter till affischer signerade av astronauter.Dessutom delades ett särskilt pris för ”folkets röst” ut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela