Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nyheter24 presenterar intervjuserien Flashback Talks

- 02/09/2012, 08:30 -

Flashback är Sveriges största forum, och dyker ofta upp i offentligheten. Nu inleder Nyheter24 sin intervjuserie med några av forumets mest intressanta medlemmar.

INTERNET. Forumet Flashback är till medlemsantalet Sveriges överlägsetstörsta. Det har 680 000 medlemmar, mer än fyra gånger så många som närmstakonkurrenten, Sweclockers.com, och har under sina 12 år som levande forumsamlat ihop över 37 miljoner inlägg, nästan fyra per svensk invånare. OmFlashback hade varit en svensk stad hade den varit Sveriges näst största, medenbart Stockholm i överläge.

Den offentliga bilden av Flashback har ofta varitproblematisk. När en användare 2010 begick självmord i en tråd - där vissajagade på och andra försökte stoppa honom - utmålades forumet som en plats förondska, omänsklighet, droger, rasism och sexism. Kvällstidningarna gick hårt åtFlashback, men även den andra sidan, de som försökte och faktiskt lyckadesmed att rädda desperata människor i sorg, visades upp här och där. IAftonbladet skrev Julia Skott att ”om man väljer att fokusera på de hånfulla kommentarerna så missar man alltdet konstruktiva och viktiga som internet också innehåller”.

Under de senare åren har den tidigare ganska rigidamediabilden av forumet trots allt börjat spricka upp i en tveksam nyansering.2011 fick de 800 Flashback-grävare som avslöjade naturfotografen Terje Hellesøsfusk SR-priset Årets Medieorm, samma år samlade forumet ihop över 150 000 till välgörenhetseventet Musikhjälpen. Det har bidragit till att Flashback nu oftare målas nu en som plats med både svarta och vitadelar. Ändå möts man dock ofta i offentligheten av en attityd mot forumet somenbart bestående av de tveksamma karaktärsdrag ovan uppradade. Man glömmer dehundratusentals medlemmar som aldrig fått ett raseriutbrott i en tråd ominvandringen, de som inte knarkar och de som faktiskt gärna säger ”hen”.

Med 680 000 medlemmar är Flashback inte bara ett forum – det är också en spegelbild av Sverige, med alla problem, debatter och kulturella preferenser vi som folk har. Med målet att ge en bättre och bredare bild av Flashback drar därför Nyheter24 nu igång intervjuserienFlashback Talks, där vi möter en rad kända och okända Flashbackmedlemmar.Läsarna kommer möta såväl nationalister som förespråkare av öppna gränser,knarkare och nyktra, vita och svarta, män och kvinnor, unga och gamla. Vi vill berätta deras historia, och genom den också historian bakom Sveriges största forum. Den första intervjun finns redan uppe, med moderatorn Humbug - en person som ser Flashback som en fristad där han får vara sig själv. Läs den här.