Tisdag 18 Maj
Stockholm

Är du en av de 36 000 gästerna på Domedagsfesten på Facebook?

Domedagen som den såg ut i filmen 2012
1 av 4
Domedagen som den såg ut i filmen 2012. Foto:
Domedagsfesten på Facebook
2 av 4
Domedagsfesten på Facebook. Foto:
Robin Vetter, 21, ligger bakom festen.
3 av 4
Robin Vetter, 21, ligger bakom festen. Foto: Privat
Värd tillsammans med Robin är Elsa Runnquist.
4 av 4
Värd tillsammans med Robin är Elsa Runnquist. Foto: Privat

I december kommer jorden, enligt vissa som läst Maya-kalendrar, att gå under. Möt 20-åringarna som ska möta döden med en fest.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Mayakalendern

Det finns många myter om Maya-kalendern, den vanligaste att den tar slut år 2012. Det som händer 2012 är dock endast att nummer 13 av tidsperioden baktun tar slut, vilket innebär att en "stor årscykel" för första gången i Maya-historien fullbordas. Kalendern fortsätter sedan med baktun 14. Källa: Wikipedia.

FACEBOOK. – När jag drömmer om den ser jag framför mig en enorm, väldigt mörk lokal. Så där stor att man inte riktigt vet om den tar slut alls. Mycket stroboskop, stora, arga basslingor och ofantligt många människor. Allt faller inom samma mörka, kaotiska tema och festen är ett enda långt klimax. Mer specifikt alltså en klubblokal med huvudsakligen elektroniska musikakter och en fest utan slut in i nästa tidsålder.

Enligt tolkningar av den mystiska Maya-kalendern ska jorden gå under natten mellan den 21 och 22 december. Och citatet ovan är från Robin Vetter, 21, när som han för Nyheter24 beskriver visionen av den domedagsfest han utlovat natten till ära. Om han kommer få tag på en så stor lokal som han drömmer om är svårt att säga, men att fylla den kommer han nog inte ha några problem med. Facebookeventet han och hans kompis Elsa Runnquist är värdar för har nämligen över 36 000 anmälda. Allt började sommaren 2009 i Frankrike.

– Jag snubblade av en slump över myten om domedagsprofetian som gör gällande att jorden går under i december i år. Tanken var ungefär: shit jorden går under, vi måste ha en fest.

De skrev en drömsk introduktionstext, där de föreslog att vi skulle vägra en "sorgesam död och istället festa in i ovissheten", och skapade ett event på Facebook. Efter att både Robin och Elsa bjudit in sina vänner lämnade de planerna där, utan större idé om vad som skulle följa. Eventet fick emellertid liv av sig själv och började växa bortom värdarnas kontroll. De första månaderna skrapade det ihop nästan 20 000 gäster, och idag har siffran fastnat vid ungefär 36 000. Ytterligare 32 000 personer står som "maybe attending" eller har inte svarat på inbjudan än.

– Jag tror folk vill festa på domedagskvällen för att det är en kul grej, och för att eventet har en spexig bild. Och när vi hade de 1000 första besökarna kan jag tänka mig att folk ville vara med för att det kunde bli en häftig Facebook-grej, liksom.

När Nyheter24 pratar med Robin Vetter verkar han inte helt hundra på att festen verkligen blir av, men han är öppen för förslag utifrån vad gäller vilken plats de ska få in alla tusentals festdeltagare på. Utgångspunkten har alltid varit något så stort som möjligt, dock på deras egna villkor.

– En enorm lokal med en härligt mystisk stämning skulle inte vara fel, men det hänger också på att vi får vara med och säga till hur vi vill ha det. Så svaret på frågan blir kanske: det beror på vem som ringer. 

Så vad tror du kommer hända natten mellan den 21 och 22 december?

– Natten mellan den 21 och 22 december kommer en fest förhoppningsvis att äga rum, oavsett om världen utanför störtar samman eller inte. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela