undefined
1 av 4
undefined
Jesper Sandströms kritiserade Facebook-uppdatering
2 av 4
Jesper Sandströms kritiserade Facebook-uppdatering
Därefter blev det tvärtom om Sandström kritiserade tidningen
3 av 4
Därefter blev det tvärtom om Sandström kritiserade tidningen
Ervin McKinness körde ihjäl sig i förra veckan
4 av 4
Ervin McKinness körde ihjäl sig i förra veckan

Ungmoderaten om bilolyckan: "Genpoolen har visst självrengöring"

En rattfylleolycka krävde fem liv, och Nyheter24 skrev om saken. Nu kritiseras en moderat studentordförande för hans kommentar om saken.


Yolo

Yolo, "You Only Live Once", är ett begrepp som populariserats under de senaste åren, och kommit att kopplas till att göra ogenomtänkta saker (särskilt under alkoholpåverkan) eftersom det upplevs som galet och skoj. En googling visar emellertid att det såväl finns ett område i Kalifornien som en restaurang och en yoghurtdessert-tillverkare som heter Yolo.

LULEÅ. Jesper Sandström, ordförande för Moderata studenter vid Luleå tekniska universitet, läser Nyheter24 och det kan bli hans politiska undergång. En artikel om en bilolycka i Ontario, Kalifornien, där fem ungdomar dog efter att twittrandes ha kört rattfulla, dök upp på hans Facebook-sida med kommentaren "Genpoolen har visst självrengöring". Uttalandet väckte känslor, och när NSD frågade Linda Frohm, ordförande för Moderaterna i Norrbotten, sa hon att det var opassande.

– Jag tar avstånd från såna uttalanden i det offentliga rummet. Jag ska ta upp det här med länsförbundsstyrelsen, säger Linda Frohm till NSD.

Efter att artikeln publicerats på NSD uppdaterade Sandström, 22, sin Facebook med ett kritiskt inlägg där han anklagade tidningen för felvinkling och sade att journalisten helt struntat i hans bedyranden om att det visst var en tragisk händelse.

– Om man inte ens kan säga en sådan här sak utan att tvingas till offentlig avbön och hamna på förstasidor online, utan att hela ens parti ska bli inblandat, ja då vill jag aldrig ha något mer med partipolitik eller media att göra.

Till Nyheter24 säger Sandstrom att han inte tänker göra allvar av sina avgångshot, utan att han enbart är frustrerad över proportionerna historien har antagit.

– Nej, jag kommer inte lämna politiken. Jag tycker dock att vinklingen är djupt olyckligt, därför att man försöker använda det jag skrev för att ifrågasätta min människosyn och sympati för döda och levande människor. Man försöker använda det till att få det att framstå att jag tyckte det var bra, det gör jag inte, det var djupt tragiskt att det hände. Jag vill att det här ska avhålla så många som möjligt från att göra som den här killen, säger Jesper Sandström.

Men kan du förstå att människor reagerar när man pratar om "genpooler", eftersom det låter som det gällde bra respektive dåliga upplagor av människor?

– Det gör det såklart, det är ett starkt och olyckligt ordval. Det handlar om en djupt oansvarig och fruktansvärd händelse som dödade fyra andra oskyldiga och dessutom uppmanade andra att göra detsamma. Visst, man kan alltid formulera sig snällare, mjukare och vänligare. Men att det här används till att ifrågasätta min människosyn, det är mycket olyckligt.

I artikeln i NSD jämförs Sandströms Facebook-uppdatering med en tweet som vänsterpartisten Simon Fors i Pajala skrev förra året. Där deklarerade Fors att "moderater förtjänade bly", något som retade upp många. I morse använde Fors emellertid samma sociala medie till att kritisera NSD för artikeln, och frågade "hur fan det kan vara en nyhet att nån moderatjävel skojar lite på facebook". Jesper Sandström säger till Nyheter24 att han tog illa upp av jämförelsen.

- Jag förstår inte hur man kan jämföra detta med en människa som öppet uppmanat till våld mot oliktänkande. Det borde gå att hålla en högre nivå i den politiska debatten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!