Telia fortsätter tillhandahålla IP-telefoni som en del av abonnemang. I stället höjs grundpriset.
Telia fortsätter tillhandahålla IP-telefoni som en del av abonnemang. I stället höjs grundpriset. - Foto: OBS bilden är ett montage.

Telia behåller Skype - men höjer surfkostnaden

Det blir ingen extrakostnad för IP-telefoni, såsom Skype. Men Telia höjer surfpriserna ändå.


"De ska betala oss"

SVT:s Eva Hamilton och TV4-gruppens Carsten Almqvist gick tillsammans ut i en debattartikel och sa att Telias planerade extraavgift för Skype och liknande hotar öppenheten. När Nyheter24 sedan talade med SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand menade han att deras tjänster drar folk till mobiloperatörerna och därför borde rollerna vara ombytta.

– Om det är någon som ska betala någon så är det väl operatörerna som ska betala oss, men vi har inte ställt några sådana krav, sa han då.

SVERIGE. Ända sedan i somras när Telia gick ut med att man ska börja ta extra betalt för IP-telefoni såsom Skype och Viber har debatten varit stenhård. Abonnemangsinnehavare liksom tevebranschen har protesterat mot tilltaget - och nu backar företaget.

– Det blev för komplicerat att kommunicera mot kunderna. Det är enklare att låta ip-telefoni ingå i avgiften. Vi vill att det ska vara enkelt för kunderna, säger Linda Timsäter, kommunikationsansvarig på Teliasonera till Computer Sweden.

Sagt och gjort, i stället meddelade operatören på måndagen att månadskostnaden för surf höjs. Cirka 30 kronor per månad handlar det om som mest. En kund som använder mobilsurf som tilläggstjänst kan få betala 360 kronor mer per år.

Tre kan införa avgift

Pågående abonnemang kommer dock inte att påverkas. Inte heller för abonnemang där både telefoni och surf ingår kommer priset att höjas.

Det är oklart hur de andra operatörerna väljer att gå vidare efter Telias besked. Till Aftonbladet säger Tre att man kan komma att införa en särskild avgift medan Tele 2 och Telenor säger att något sådant inte är aktuellt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

Man togs på Arlanda med väska full med pengar

En man i 30-årsåldern har tagits på Arlanda med en väska full med pengar. Polisen utreder händelsen som penningtvättsbrott.

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

I natt attackerades Iran av israeliska drönare, enligt israeliska och amerikanska medier. Källor beskriver det som ett anfall i liten skala riktat mot atomteknikcentret Isfahan. Uppgifterna är mycket allvarliga och oroande. Det är viktigt att undvika en eskalering, säger utrikesminister Tobias Billström.

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.